Viceborgmester: Det kunne have været godt med endnu en vindmøllepark syd for Gedser
René Christensen (O) havde gerne set endnu en vindmøllepark syd for Gedser.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Viceborgmester: Det kunne have været godt med endnu en vindmøllepark syd for Gedser

Nysted Havmøllepark servicecenter ligger i Gedser, men borgerne synes, den hører til i nabokommunen. Nye lokale vindmøller har været på tegnebrættet, men området er nu udlagt til et andet formål.
8. SEP 2023 9.30

René Christensen (DF) har forladt det landspolitiske arbejde for et topjob som direktør i Dansk Akvakultur. Det politiske har han dog ikke helt givet slip på, for han er stadig medlem af byrådet på hjemøen Falster, hvor er han er viceborgmester og blandt andet er formand for Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget. 

Nysted Havmøllepark er lige fyldt 20 år, og den har sit servicecenter i Gedser, og der er 22 gode arbejdspladser til kommunen, hvor de fleste ansatte bor indenfor en halv times kørsel fra deres arbejdssted, som driftchefen har fortalt DOI.dk.

Servicecentre til vindmølleparker er noget mange kommunen kæmper hårdt for at få, og her er tale om arbejdspladser og prestige.

- Ørsted er et verdenførende selskab, og det er godt med arbejdspladserne. Og så har Ørsted jo også nogle virkelig flotte bygninger på havnen i Gedser. De fleste ikke opfatter Nysted som en del af Falster og Guldborgsund Kommune på grund af navnet Nysted, der jo ligger på Falster, fortæller René Christensen, der også husker, hvordan der blev set på offshore vind for 20 år siden:

- I dag tænker folk ikke på, at Nysted Havmøllepark er der. Men den gang var der røre om havmølleparken i befolkningen.

Sådan er det ikke mere, tværtimod er vindmølleparken blevet en lille turistattraktion.

- Der er sælsafari både fra Gedser og Nysted, og der ved jeg, at Nysted Havmølleparken også er en lille attraktion på turen, siger René Christensen.

Gedser er ellers en by, der trænger til udvikling med bosætning og flere job. Det er noget viceborgmesteren er klar over.

- Vi har i mange år forsøgt forskellige ting for at skabe udvikling. Gedser har en smuk natur og man kan få havudsigt. Jeg kommer tit i Gedser på cykelture, fortæller René Christensen, der selv bor relativt tæt på Gedser i Marielyst.

Han er heller i tvivl om, hvad der får folk til at flytte.

- Folk flytter efter arbejde eller en sød kæreste. Det er de ting, der skal til, siger han.

Ingen nye møller syd for Gedser

Derfor er der også flere ting, der ærgrer politikeren en lille smule.

- Der var tale om at udlægge endnu et område her syd for Gedser til vindmøller, men det blev ændret af regeringen. Nu er området udlagt til råstofudvinding. Det vil sige grus og sand, forklarer René Christensen.

Men der er også en anden chance, som næsten kunne have været lige så god.

- Vi var jo med i opløbet om at bliver servicehavn til Kriegers Flak med Stubbekøbing Havn. Men Klintholm vandt, fordi havnen bare ligger tættere på parken. Kriegers Flak er bare en helt anden størrelse, og udviklingen i Klintholm Havn har været enorm. Her tænker jeg også på hoteller og restauranter. Det er ikke hokus pokus, og det giver udvikling på land også, når der kommer så stor en offshore vindmøllepark, siger René Christensen.

Kriegers Flak blev sat i produktion i 2021 og har en kapacitet på 604 MW, hvorimod Nysted Havmølle Park har en kapacitet på næsten i fjeredel med 165,6 MW.

Et andet lokalt perspektiv er kommunen grønne regnskab.

- Jeg kunne godt ønske mig, at den grønne energi talte med i vores kommunale klimaregnskab. Sådan er det ikke i dag, slutter René Christensen. 

 

ØrstedNysted 

Ørsteds servicecenter til Nysted Havmøllepark har samlet 22 ansatte, hvor alle kommer fra lokalområdet. Billedet her er fra en sen søndag aften, hvor der er ikke er fuld aktivitet som på hverdage. Foto: Jesper Ernlund Lassen/ DOI.dk. 

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter