Kent Kirk fylder 75 år
Kent Kirk er stolt af den grønne metanolmotor til skibe, som hans firma Nordhavn Power Solutions tilbyder. Her er han på en præsentation af motoren i foråret 2022 hos firmaet i Randers.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DOI.dk

Fisker, minister og grøn forretningsmand:
Kent Kirk fylder 75 år

Når tidligere fiskeriminister Kent Kirk fylder år lørdag den 26. august 2023, så markeres også en livsrejse præget af konstant iværksætteri, politisk kampånd og en vilje til at gøre en forskel.
25. AUG 2023 8.47

Kent Kirk voksede op i et ægte fiskerhjem i Esbjerg, da havnebassinerne endnu var fyldt af blå trækuttere. Hans far var fiskeskipper, og hans færøske mor var datter af færøske fiskere, så Kent kom som det mest naturlige på havet allerede som 15-årig. Sådan lyder det i en pressemedlelse fra firmaerne, som han i dag ejer og driver.

Som blot 21-årig købte han sin egen stålkutter og arbejdede sig snart op til at blive en af Esbjergs mest succesfulde fiskeskippere. Han blev dog snart involveret i fiskernes kamp for overlevelse og endte som talsmand for fiskerne. Det førte til, at han som kun 27-årig blev valgt som formand for Esbjerg Fiskeriforening – og gik i land.

Politikeren

Foreningsarbejdet vækkede snart fiskersønnens politiske interesse, og i 1979 blev han valgt ind i EF-parlamentet for De Konservative. Herfra kæmpede Kent Kirk ikke mindst fiskernes sag – en sag, der kulminerede, da han med skibet fyldt af journalister fra hele verden sejlede sin kutter ind bag de britiske fiskerigrænser, smed sit trawl og blev opbragt af den engelske flåde. Målet var at få EF-domstolens ord for, at briterne ikke kunne udelukke danske fiskere fra det fælles EF-hav. Aktionen og sagen, som Kent Kirk vandt, gjorde ham verdensberømt og banede indirekte vejen til Folketinget. Her blev han som 41-årig udpeget til fiskeriminister under Poul Schlüters anden regering i 1989.

Forretningsmanden

Sideløbende med sin politiske karriere – og det kendetegner fødselaren – stiftede Kent Kirk og to lokale iværksættere også det succesfulde vagtskibsrederi Esvagt, der begyndte som et omskolingsprojekt målrettet de mange fiskere, der som følge af fiskeriets krise, blev kastet af havet. 

Virksomheden, der stadig fungerer som vagt- og redningsskibe for vind- og olieindustrien og er en af Esbjerg store arbejdspladser, blev i 2015 solgt til en kapitalfond. 

Kent Kirks lyst og evne til at drive forretning og skabe nyt sluttede dog ikke med salget af Esvagt. 

I dag ejer og driver han en række virksomheder, herunder motor- og generatorvirksomheden Nordhavn Power Solutions, hvor også hans gamle ven, tidligere vicestatsminister Bendt Bendtsen sidder i bestyrelsen. En anden virksomhed i porteføljen er West Marine i Esbjerg, der blandt andet arbejder indenfor offshore supply og service både til olie-gasindustrien og vindbranchen.

I 2021 understregede Kent igen, at han er en pioner indenfor den maritime sektor. Det skete, da Nordhavn præsenterede branchen for en grøn metanolmotor, der er et bæredygtigt alternativ til de traditionelle dieselmotorer.

Fiskeren og familiemennesket

Kent Kirks egen fortælling om sit liv og sin tid, kan læses i bogen ”De Sidste Fiskere”, der er skrevet af nevøen Lars Bo Kirk i tæt samarbejde med Kent. Bogen udkom i 2021 og beskriver fiskeriet helt tilbage fra Kent Kirks bedsteforældre, der fiskede i åbne joller fra Vestkysten over fiskeriets storhedstid i 1970’erne og frem til i dag, hvor dansk fiskeri er fordelt på ganske få hænder.

Kent Kirk har hele sit liv formået at vise, at det aldrig er hverken for tidligt eller for sent at forfølge sine drømme og gøre en forskel. Hans 75-års fødselsdag er således også fejringen af 75 år fyldt med passion, engagement og handlekraft.

Selvom Kent Kirk for mange bliver forbundet med Esbjerg, så bor han i dag i Espergærde med sin kone Ruth Kirk. En stor del af sin fritid bruger han på sine børnebørn, gerne i sommerhuset på enten Fanø eller i Frankrig.

Fødselsdagen den 26. august fejres på Fanø, hvor Kent Kirks søskende, deres børn og børnebørn hvert år samles til familieweekend.

jel

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter