Energiforum Danmark 2024 er åbnet
Martin Lidegaard og Bjarke Møller havde både ris, ros og ideerne med til at sætte gang i den grønne omstilling, som begge mener går for alt langsomt.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, Danish Offshore Industry, DOI.dk

Energiforum Danmark 2024 er åbnet

Stærkt fremmøde til konference, hvor Danmarks forbrug af gas fra Rusland spøger.
5. MAR 2024 12.00

Energiforum Danmark 2024 sætter i den grad fokus på grøn omstilling og energiforbruget i bygninger. Men i åbningtalen af de radikales leder Martin Lidegaard rammer han ind i et andet dilemma, der er højaktuelt.

- Det er skønt at se så mange her, der arbejder på det, som vi også arbejder på i Folketinget, selvom det går langsom med den omstilling i energiforbruget, siger Martin Lidegaard og uddyber:
  
- Jeg er selv lige kommet hjem fra Ukraine i sidste uge. Der er ingen tvivl om, at det er sørgeligt, at 15 pct. af det danske gasforbrug kommer fra Rusland. Også derfor er det sørgeligt, vi ikke handler inde i folketinget.

Martin Lidegaard har da også helt konkrete råd med til, hvordan den grønne omstilling skal drives fremad.

- Vi skal have en handlingsplan for hver sektor frem mod 2030 fx indenfor bygninger og energi, giver han som foreslag.

Med bygningerne har han en vigtig besked.

- 600.000 danske bygninger er ikke klimasikret, og der er et kæmpe arbejde. Og så skal vi have en skattereform på det, der er værst for klimaet. Det betyder afgifter på rødt kød og flyrejser. Det betyder nok også skattelettelser i bunden, så der er social balance i det hele, siger politikeren.

"Vi er ikke en grøn leder"

Også direktør for Rådet for Grøn omstilling Bjarke Møller har ikke de opløftende budskaber med.

- 53 pct. af vores brændsler er fossile, og vi er ikke en grøn leder mere. Der sker rigtigt meget i andre lande og ikke noget i Danmark, siger Bjarke Møller og uddyber:

- Vi gør det svært for den grønne energier at komme ind i energinettet. Danskerene køber igen flere gasfyr, selvom vi skulle helt væk fra helt væk fra dem.

Han er heller ikke i tvivl om, hvad der skal til.

- Det skal være meget billigere at sætte gang i VE. Som det er nu, så har vi et dysfunktionelt støttesystem, hvor der bliver givet for meget til biogas, siger han.

Vi skal nemlig væk fra forbrændingen.

- Flere skal gøre som HOFOR, der satser på ti store varmepumper, for de er tre til fem gange mere effektive end forbrænding, siger Bjarke Møller og kommer med et vægtigt argument mere:

- Det fossilfri samfund er både billigere og bedre. Der skal et energieftersyn til af vores lovgivning.

Energiforum 2024 

Foto: Jesper Ernlund Lassen, DOI.dk. Energiforum Danmark 2024 på Hotel Nyborg Strand er er særdeles velbesøgt. 

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter