Blandede følelser hos driftschefen og Ørsteds kraftværkschef
Esbjergværkets driftschef Michael Normand Sørensen og Ørsteds kraftværkschef og SVP Ole Thomsen havde blandede følelser over lukningen af værket.
Foto: Jesper Ernlund Lassen - Danish Offshore Industry - DOI.dk

Esbjergværket lukker:
Blandede følelser hos driftschefen og Ørsteds kraftværkschef

Ørsted lukker ned for Esbjergværket lørdag aften kl. 23:59, og en epoke er forbi for energigiganten, der satser på vedvarende energi.
30. AUG 2024 10.00

Han husker det stadigvæk tidspunktet, Esbjergværkets driftschef Michael Normand Sørensen, hvor det første tegn kom på, at ejeren Ørsted ville gå helt væk fra de fossile brændstoffer.

- Vi fik at vide i 2019, at Ørsted ikke ville satse på kul mere. Visionen var, at det skulle være i 2022, fortæller Michael Normand Sørensen, der har været med, siden værket blev sat i kommerciel drift i 1992.

Egentlig skulle værket allerede være blevet lukket den 31. marts 2023 – men den lukningsdato endte med at blive udsat på grund af Ruslands krig i Ukraine til 31. august 2024. Og nu skal de 50 ansatte videre.

- Jeg delte fyresedler ud i går. 27 stopper, af dem går 11 på pension, og 16 bliver og rydder op i cirka et halvt år, og syv har fået andet arbejde i Ørsted. Det har været et godt forløb, forsikrer Michael Normand Sørensen.

Nedlukningen er også en del af driftschefens arbejde, og når det er overstået, så skal værket rives ned. Grunden skal føres tilbage til, hvordan den var før. Herefter kan Esbjerg Havn som ejer grunden leje ud til en ny lejer. Hvornår det bliver, er endnu ikke sikkert.

- Nedlukningen er en proces, der skal finde sted frem til foråret 2025, hvor nedbrydningen kommer til at begynde. Det kommer nok til at tage i omegnen af halvandet år, lyder det fra Ole Thomsen, der er Ørsteds kraftværkschef og SVP.

Den økonomiske gulerod

Udsættelsen af nedlukningen har også betydet, at nogle medarbejdere endte med at forlade værket ved den oprindelige lukningsdato i marts 2023.

- Cirka seks mand forlod os, fordi de havde fået andet arbejde dengang. De havde fået arbejde hos fx DIN Forsyning og SubC. Og det var medarbejdere, der var svære at erstatte, men det lykkedes alligevel, fortæller Michael Normand Sørensen.

Hvordan det lykkedes at fastholde eftertragtede medarbejdere i en brandvarm branche, vil hans chef gerne løfte sløret for.

- Vi kan godt bekræfte, at der har været en økonomisk gulerod med forlænget opsigelsesvarsel, hvor medarbejderne bliver fritstillet, forklarer Ole Thomsen.

God proces men blandede følelser

Både driftschefen og kraftværkschefen forsikrer dog, at stemningen har været god til det sidste.

- Der har været et enormt sammenhold og fællesskab her, fortæller Michael Normand Sørensen, der onsdag måtte dele fyresedler ud på en dag, hvor der også var fælles hygge.

- Vi havde en fælles og langstrakt morgenmad, forklarer Ole Thomsen.

Michael Normand Sørensen og Ole Thomsen er dog enige om en ting. Hos driftschefen viste det sig ved gårsdagens morgenmad.

- Jeg snakkede med medarbejderne om, hvorvidt flaget skulle op eller være på halv – men vi tog en normal dag uden flag, fortæller Michael Normand Sørensen, der også indrømmer, at han blev rørt under sin tale for medarbejderne.

- Det er blandede følelser: Jeg er chef for ni kraftværker, og nu er det snart et mindre, siger Ole Thomsen.

Der er dog også fordele ved kulfyrede kraftværker, som vedvarende energi ikke har, såsom i perioderne hvor vinden ikke blæser, og solen ikke skinner.

- Vi kan køre op og ned i produktion, når der er behov for det. Men jeg har det okay med det, for vi skal passe på miljøet, siger Michael Normand Sørensen om de 1,5 mio. ton kul, der årligt blev fyret op på værket.

På trods af de blandede følelser, skal sammenholdet og afslutningen på en æra afsluttes med en fest.

- Vi holder en afskedsfest for medarbejderne den 28. september i Musikhuset her i Esbjerg, fortæller Michael Normand Sørensen.

 

 

 

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter