Hands-on-fagfolk om 1 GW PtX nu: Det er ren sciencefiction
Hans Wendelboe og Hans Chr. Knudsen er begge pionerer indenfor PtX, og de tror slet ikke på meget store PtX-værk her og nu, men udvikling der begynder med blandt andet sikkerhed.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DOI.dk

Hands-on-fagfolk om 1 GW PtX nu: Det er ren sciencefiction

Hans Chr. Knudsen og hans kollega Hans Wendelboe har ægte PtX-erfaring, og de griner af her og nu planer om meget store PtX-visioner. Erfaringsopbygning, sikkerhed og certificeringer er første skridt. Men et netværk arbejder på løsninger.
16. MAJ 2023 9.10

Snakken falder på 1 GW planer om PtX, som der allerede er planer om hele to af i Esbjerg, da jeg møder Hans Chr. Knudsen og Hans Wendelboe til åbningen af FORCE Techlonogys åbning af MEGA loop i Vejen.

Hans Chr. Knudsen er head of operations & maintenance fra Electrochaea og Hans Wendelboe er operations technician i samme firma. Begge har unik erfaring med at både bygge og idriftsætte PtX-værker først i Avedøre og siden i Schweiz og Tyskland, hvor Electrochaea har hovedsæde i München. De har ikke meget overs for GW planerne.

- Vi har lige hørt for 14 dage siden fra FORCE Technology, at verdens størst PtX-anlæg i dag ligger i Japan et 20 MW-anlæg, siger Hans Chr. Knudsen og forklarer, hvordan virkeligheden ser ud lige nu.

- Da vi begyndte forsøgte vi os frem. Der var ingen, der havde gjort det før. Der var absolut ingen YouTube videoer om det, inden han kommer med sin mening om 1 GW PtX-planer:

- Lad mig sige det på den her måde, Det er ren sciencefiction med 1 GW. Jeg vil gerne vide, hvad et 200 MW ville koste at bygge, og hvem der skal bygge det?

Der er ganske enkelt et udviklingsarbejde, som endnu ikke er sket, mener han.

- Det drejer sig fx om, hvilke materialer der kan bruges eller ej. Nogle former for stål kan ikke bruges, mens andre som for eksempel rustfrit stål eller endda nogle former for plast kan bruges, lyder det fra Hans Chr. Knudsen.

Sikkerhed og certificeringer kommer først

Mens der i meget andet energiproduktion er der endda meget strenge sikkerhedsregler som i olie, gas og vindbrancherne, så er det en noget andet historie med PtX. Her er der kun meget få regler endnu.

- Det er det vilde vesten, man behøver modsat meget andet ikke have nogle kvalifikationer, siger Hans Wendelboe, og det er hans kollega enig i. Han husker, hvordan det var med sikkerhedsgodkendelser i Danmark.

- Det er cowboyland endnu. Vi fik dispensation, for der er ingen regler endnu, siger Hans Chr. Knudsen.

Men også her er der allerede hjælp på vej fra FORCE Technology.

- Vi skal til PtX safety network hos FORCE Technology i Hobro den 1. juni, fortæller Hans Chr. Knudsen om ”Power-to-X Safety Network", der netop bliver faciliteret af FORCE Technology i Hydrogen Valley udenfor Hobro.

Medlemskabet giver ret til at deltage i to årlige event, som skal gøre branchen klogere på netop sikkerheden omkring PtX.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter