Afviser brud på regler: Varmeværker går sammen om stævning af Konkurrencerådet

40 varmeværker vil have afprøvet Konkurrencerådets afgørelse, om at de i strid med konkurrenceloven koordinerede priser for reservekapacitet til el-systemet i Vestdanmark, ved retten.
3. APR 2024 13.30

I oktober sidste år kom Konkurrencerådet frem til, at 49 energiproducenter via virksomheden Effekthandel i perioden fra september 2019 til i hvert fald august 2022 havde brudt konkurrenceloven. Rådet mente, at virksomhederne ulovligt havde koordineret priser på at levere reservekapacitet til el-systemet i Vestdanmark.

Den afgørelse er 40 af de 49 anmeldte værker dog så uenige i, at de vil have domstolene til at tage stilling til sagen. Det skriver Lemvig Folkeblad.

- Vi er blevet anklaget - og så har vi lavet en fælles sag for at finde ud af, hvad der er op og ned i det her, siger Lemvig Varmeværks formand, Per Strøm Kristensen.

Overtrædelsen skete ifølge Konkurrencerådet ved, at Effekthandel koordinerede budene fra værkerne ved auktionerne om den såkaldte mFFR (Manual Frequence Restoration Reserve), som Energinet indkøber. Vinderne af auktionen får ret til på timebasis at sende strøm ud i systemet, hvis der er risiko for, at der opstår ubalance i det.

Skulle presse prisen op

I sagens beviser fremgik det, at de 49 værker er del af en fælles puljeordning, hvor Effekthandel i mails oplyste om den koordinerede handel. Her fremgik det også, at formålet med puljen var at hæve priserne i markedet.

Desuden blev der også sendt mail rundt om de enkelte værkers indmeldte kapacitet og en fordelingsnøgle over hvert enkelt værks udbetalinger for salg af ekstra strøm til el-systemet.

Puljeordningen gjorde, at værkerne blev betalt, uanset om deres bud vandt en auktion eller ej, fordi Effekthandel fordelte omsætningen fra auktionerne mellem værkerne ud fra den kapacitet, de havde meldt ind. Effekthandel selv fik en provision af værkernes indtjening. Det mente Konkurrencerådet altså mente var imod Konkurrenceloven. 

Ikke alle selskaberne har endnu fået bødeforlæg for overtrædelsen indtil videre. Per Strøm Kristensen forventer at bødestørrelsen vil lægge i spændet mellem 0-10 pct. af de enkelte værkers omsætning. For Lemvig Varmeværk vil det betyde en bøde på op til otte mio. kr. 

 

amp

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter