Alene Trumps trussel om straftold i USA kan koste
Når den kommende præsident i USA, Donald Trump, truer med at pålægge danske varer told i USA, så kan det allerede nu få konsekvenser for nogle danske virksomheder, der gerne vil sælge deres varer til amerikanerne. For selv om en sådan told kan have lange udsigter, kan truslen få effekt her og nu i form af usikkerhed hos amerikanske importører.
Det vurderer lektor Jens Ladefoged Mortensen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, der blandt andet forsker i international handel.
- Den usikkerhed kan forplante sig til en vis modvillighed. Man kigger måske på alternativer fra andre lande eller får simpelthen flettet ind i en kontrakt, at hvis varen bliver omfattet af told i fremtiden, så gælder kontrakten ikke, siger han.
Som importør er det sidste, man har lyst til, at brænde inde med varer, der ikke kan sælges.
- Det er jo ikke Danmark, der betaler tolden, det er den amerikanske importør og i sidste instans den amerikanske forbruger. Det gør varen dyrere, siger Jens Ladefoged Mortensen.
Uenighed om Grønland kan føre til straftold
Donald Trump sagde tirsdag på et pressemøde, at han er klar til at pålægge told på danske varer, hvis USA ikke får kontrol over Grønland. Trump udelukker hverken brug af økonomisk eller militær tvang, lød det.
Udtalelserne kom, efter at Donald Trumps søn, Donald Trump Junior, tidligere tirsdag var på et kort besøg i Nuuk, hvor han landede i Nuuks i sin fars privatfly.
Truslen om straftold er opsigtsvækkende, blandt andet fordi den kommer fra en af Danmarks tætteste allierede og største eksportmarked.
En amerikansk straftold på danske varer vil ifølge Jens Ladefoged Mortensen dog udløse en handelskrig med EU. EU's medlemslande har nemlig indgået en musketered, som betyder, at en eventuel straftold vil gælde alle lande i EU. EU-Kommissionen vil i givet fald skulle svare med en modtold.
Dansk Erhverv tager ikke sorger på forskud
I erhvervsorganisationen Dansk Erhverv følger man situationen tæt, men vil ikke tage sorgerne på forskud, fortæller Morten Langager, direktør i Dansk Erhverv.
- Det er lidt for tidligt at kaste sig ud i spekulationer på baggrund af det, der er kommet frem på nuværende tidspunkt. Men faktum er selvfølgelig, at Danmark og danske virksomheder lever af frihandel. Og derfor er det selvfølgelig også af stor betydning, at der er mulighed for at handle på kryds og på tværs af kontinenter. Ingen ønsker en handelskrig, siger han.
I 2023 havde den samlede danske eksport til USA en værdi af 292 milliarder kroner svarende til 15 procent af den samlede eksport.
- Det amerikanske marked er af vital betydning for danske virksomheder, siger Morten Langager.
- Danske virksomheder har jo også investeret massivt i USA, og dermed er der faktisk også rigtig mange virksomheder, der er inden for toldmuren, fordi de producerer i USA, siger Morten Langager.
- Men lad os nu lige se, om det måtte komme. Det vil jeg gerne se, før jeg tror på det. Det vil jo så også være en situation, som ikke kun vil ramme Danmark, men hele EU, siger Morten Langager.
Løkke maner til besindighed
Også udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) manede onsdag til besindighed efter Trumps udtalelser.
- Jeg prøver at forholde mig til realiteterne. Jeg tror, at vi alle sammen gør os selv en tjeneste ved at få pulsen lidt ned, sagde han til et spørgsmål om, hvorvidt Donald Trump kan gøre, hvad han vil.
Under Trumps tidligere præsidentperiode hævede USA toldsatser på stål og aluminium. 25 procent på stål og 10 procent på aluminium fra blandt andet Europa. EU reagerede siden med gengældelsestold på amerikanske produkter som cowboybukser, whisky og motorcykler.
Trump indsættes som USA's præsident 20. januar.
/ritzau/