Esbjergs bedste rustfrie svejsehold blev udfordret
John Sørensen var med, da Semco Maritime sammen med Hyme Energy og andre partnere havde indvielsen af anlægget, som står hos Semco Maritime på Staget i Esbjerg.
Foto: Jesper Ernlund Lassen - Danish Offshore Industry - DOI.dk

Ny form for energilagring:
Esbjergs bedste rustfrie svejsehold blev udfordret

Det sidste halve år har Semco Maritimes smede arbejdet på Hyme Energys MOSS-anlæg til energilagring i kaustisk soda. Det har været en lærerig opgave, fortæller direktøren.
30. APR 2024 16.08

John Sørensen er direktør på Staget, som værftsdelen hos Semco Martime går under i daglig tale, og han er ikke i tvivl om, hvordan arbejdet med Hyme Energys MOSS-projekt er gået. 

Hans smede har gennem det sidste halve år arbejdet på at gøre Hyme Energys MOSS-projekt til energilagring i kaustisk soda færdigt. Det har betydet svejsning i et materiale, der i den grad er kendt for at være meget svært at svejse i. Det er Inconel 600, der er en blanding af krom og nikkel. Det er et ekstremt korrosionsbestandigt og dyrt materiale.

- Det har været rigtigt spændende, og vi har i den grad fået øvet vores evner i at svejse i inconel, fortæller John Sørensen om svejsearbejdet i det materialet, hvor alt er blevet kontrolleret efter hver eneste svejsning:

- Alt er blevet røntgenfotograferet 100 pct. efter en non distructive testing meotde også kaldet NDT. Det har vi gjort for at være helt sikre på, der kommer lækager eller korrosion, fortæller han.

Røntgenarbejdet har været udført på Staget af et firma med speciale netop i det.

- Eniso har lavet kontrollen for os her i vores egen røngten-bunker, fortæller John Sørensen.

Og et par gange er der i kontrollen dukket ellers fejl usynlige fejl op.

- Vi fandt tre-fire fejl. Så skærer man delen med fejlen væk, og svejser på ny, forklarer John Sørensen.

Præcist, hvor svært det er at svejse i inconel, kan John Sørensen godt give en ide om.

- Vi har haft byens bedste rustfrie svejsehold på opgaven, og det siger ikke så lidt i en by som Esbjerg, siger John Sørensen, der faktisk er viborgenser, selvom han har sit arbejdsliv i Esbjerg.

Hvor svært arbejdet med inconel er, kan han også forklare.

- Inconel er 10 gange sværere at svejse i end rustfrit stål, og det er svært nok i forvejen. Det er smede, der kan finde ud af at svejse i rustfrit stål, lyder det fra direktøren, der tilføjer:

- Det har været spændende for smedene, fordi det har været udfordrendede for dem.

Sikkerhed og fremtiden

Hyme Energys Molten Salt Storage MOSS-anlægget skal køre mindst et halv år, og der er en god grund til, at alt bliver testet så godt. Inconel er ”ekstremt korrosionsbestandigt” som John Sørensen siger, og det er nødvendigt.

- Saltet i udvider sig ikke og afgiver ikke damp i rørene, men det er 650 grader varmt. Og anlægget er trykløst, selvom der dog er pumper til at drive den glohede salt rundt, forklarer han.

Samtidig er det kun et første skrid i noget, der måske kommer til at betyde mere arbejde i fremtiden.

- Det her er pilot-projektet, og der er allerede tifold større anlæg i støbeskeen. Der vil være et enormt potentiale hos dampforbrugene virksomheder. Forstil dig, man kan bruge det her termiske batteri, når vinden ikke blæser eller solen ikke skinner, siger John Sørensen og konkluderer:

- Det er genialt, og det er spædende at være med i udviklingprocessen, hvor der hele tiden er optimeringer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter