Hanstholm Havn
Bekymret mor: Skal børnene lægge arm med Hanstholm Havn?
Annika Frøkjær Kanstrup bekymrer sig for, om Hanstholm Havns dårlige økonomi kommer til at betyde velfærdforringelser på børneområdet.
Foto: Privatfoto - Annika Frøkjær Kanstrup

Kommentar:
Bekymret mor: Skal børnene lægge arm med Hanstholm Havn?

Truende besparelser på grund af havnens dårlige økonomi får mor og jordmoder til at advare mod besparelser på børneområdet i Thisted Kommune.
24. FEB 2023 12.45

Af Annika Frøkjær Kanstrup

Det blæser ALTID i Hanstholm! Vandet og bølgerne fascinerer. Pynten er et godt udflugtsmål for vores lille familie. Her kan vi se Hanstholm Havn og vi taler ofte om skibene, om der findes hajer under vandoverfladen og hvor stærke bølgerne er. Ungerne elsker udsigten og ikke mindst havnen. 

Men mit blik på Hanstholm Havn har ændret sig. Til trods for at Hanstholm fiskeauktion stadig er Danmarks største så minder selve havnen mere og mere om en nyasfalteret ørken – affolket og gold.  I skærende kontrast til Sennels by der er blevet overhalet af egen succes. Her er der liv i overflod men de kommunale bygninger i Sennels er slidte og rummer ikke byens børn.  Det er nemt at være bagklog, men i dag er jeg bitter over at det tog flere år at overbevise politikere og embedsværket i Thisted kommune om at væksten i Sennels ikke var en døgnflue. På samme måde tog det flere år for selv samme politikere at opdage den manglende succes på havnen. Nu er vi alle ude på dybt vand. Det udsatte børnehaveprojekt i Sennels er en af de helt konkrete konsekvenser af, at Hanstholm Havn er i så alvorlig uføre at Thisted kommune har valgt at overtage driften og  betale havnens kassekredit på 65 mio.

Igen og igen udtaler Thisted borgmester at overtagelsen af havnen ikke vil påvirke borgernes velfærd. Men i Sennels er mursten og flere kvadratmeter blevet lig med de yngste borgeres trivsel, læringsmuligheder og sundhed. For det er alt for nemt at negligere børn og børnefamiliers behov… for ”de skal jo nok klare sig”.

Sennels børnehave har varslet optage stop i en periode på 9 måneder. Søs er et af de børn som vil blive skubbet ud af byens naturlige økosystem som består af lokal dagpleje, børnehave, lokale fritidsaktiviteter og senere skolestart i Sennels.  Vi er mange børnefamilier der nu overvejer hvilke konsekvenser det får for familielivet og vores privatøkonomi. Hvor får vi mon tilbudt pasning? Kan vi nå at aflevere alle børn inden vagten starter kl 7 på hospitalet? Kan vores økonomi bære en orlov og hjemmepasning? Skal vi spare sammen til at købe en ekstra bil? Mon min arbejdsgiver vil lade mig møde ind senere? Hvor mange institutionsskift vil jeg byde mit barn? Hvor meget tid får jeg mon mindre sammen med mine børn dagligt? Måske er det i barnets bedste at fravælge Sennels skole, hvis mit barn har etableret venskaber fra et andet område? Stopper væksten i Sennels?

Annika Frøkjær Kanstrup er mor til tre, jordmoder og bosiddende i Thisted Kommune, hvor hun tidligere har været radikal spidskandidat til byrådet. Hun er også tidligere forkvinde for forældrerådet i den lokale børnehaven Sennels.

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter