Sol på kommunale tage - gerne mindre bøvl, men ikke uden afgift
Lars Aagaard (M) og Birgit S. Hansen (S) i solcelle-debat.
Foto: Benjamin Dalby

Klimaministeren:
Sol på kommunale tage - gerne mindre bøvl, men ikke uden afgift

KLIMATOPMØDE: Lars Aagaard (M) fik højlydt vantro latter fra salen op imod sig, da han sagde, at "Ingen regler forhindrer solceller på kommunale tage".
14. APR 2023 14.15

Knud Abildtrup [email protected]

At etablere solenergi på kommunale tage har i årevis været tungt at danse med - og fortsat ses projekter opgivet på forhånd på grund af kravet om selskabsdannelse. Men også kravet om at der skal svares høj elafgift har været i torn i øjet i mange kommuner.

Dilemmaerne kom også op på scenen på KL's Klimatopmøde i Sønderborg, da klimaminister Lars Aagaard (M) og KL-udvalgsformand Birgit S. Hansen (S) krydsede klinger på det spørgsmål, som de to tydeligvis har drøftet intenst.

Aagaard indledte med at få højlydt vantro latter fra salen op imod sig, da han sagde, at "Ingen regler forhindrer solceller på kommunale tage".

1 GW på den flade hånd

Birgit S. Hansen forsøgte at komme ham (lidt) i møde ved at minde om, at "det sagde den seneste minister også altid", når emnet var selskabgørelse og tariffer.

Debattens aktuelle positioner stod ret tydeligt klart, da Aagaard erklærede sig indforstået med, at der skal fjernes bureaukratiske elementer i den nødvendige selskabsdannelse. Det skal være lettere. 

KL-udvalgsformanden kvitterede for den melding, men syntes, at "incitamentet er noget ringe":

- Vi kan levere 1 GW fra sol på offentlige tage - det ligger på den flade hånd, appellerede hun og kunne ikke lade være med at bruge frasen "lavthængende frugter".

Klimaministeren var ikke til at hugge eller stikke i på spørgsmålet om elafgifter:

- I har ikke lyst til at betale elafgift og vil ikke betale til det kollektive elnet? I ønsker incitamenter, men I skal da betale det samme som private virksomheder. Kommunerne er også en del af samfundet. Jeg synes, de nuværende regler er rigtig gode, sagde ministeren.
 



This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter