Kommunalgaranti til geotermi og Nordsøaftalen kom til debat
En livlig debat mellem de tre folketingspolitikere gjorde også at publikum engagerede sig fuldt ud med spørgsmål og kommentarer.
Foto: Jesper Ernlund Lassen - Danish Offshore Industry - DOI.dk

Klimafolkemødet 2024:
Kommunalgaranti til geotermi og Nordsøaftalen kom til debat

Energipolitisk ordførerdebat med tre folketingspolitikere kom vidt omkring, selvom debatten oplevede mandefald.
30. AUG 2024 16.56

Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen startede med en beklagelse, for den energipolitiske ordførerdebat med fem folketingspolitikere var blevet reduceret til tre.

- Linea Søgaard Lidell (V) og Lea Wermelin (S) har desværre måttet melde afbud. Lea Wermelin sidder fast i en lufthavn på Grønland på grund af tåge. Enhver, der har været på Grønland, ved, at flyafgangstiderne er afhængige af det, siger Kim Mortensen, inden han introducerer Henrik Frandsen (M), Torsten Gejl (Å) og Søren Egge Rasmussen (Ø), der er dukket op fra Christiansborg til Klimafolkemødet 2024.

Det varer faktisk ingen tid, inden emnet geotermi kommer på bordet. Geotermi er en vedvarende grøn energiform, hvor der bliver lavet energi fra varmt saltholdigt vand i undergrunden. Og det er en af fremtidens løsninger til boligopvarmning.

- Nu kan vi se, at man arbejder med geotermi både i Aarhus og København. Og vi skal se, hvordan vi får forbruget af biomasse nedsat. Det vil sige afbrænding af træ. Det ville jeg ønske, blev et emne til næste års kommunale valgkamp, siger Enhedslistens Søren Egge Rasmussen.

Naturgas som opvarmning i enkelthusstande blev i den grad udfordret af krigen i Ukraine på grund af de stigende priser på energimarkedet. Og regeringen satte fokus på udbredelsen af fjernvarmen. Men i mellemtiden er prisen på gas faldet igen. Det har haft sin effekt på omstillingen:

- Foden er flyttet væk fra at komme væk fra naturgassen, efter priserne er gået ned igen. Hvad siger I til det? siger Kim Mortensen til politikerne.

- Fjernvarmen skal udbygges, og vi skal have udfaset naturgassen, men samtidig skal vi beholde den grønne biogas. Men det er rigtigt, at presset er blevet mindre på naturgassen, fordi den er blevet billigere, siger Henrik Frandsen, der også pointerer:

- Vi skal kigge efter de rigtige grønne løsninger til fjernvarmen, og de skal være økonomiske for forbrugerne.

Danmark kunne blive et grønt eldorado

Alternativets ordfører har også sin klare holdning til det.

- Jeg er faktisk meget enig i det, Henrik siger. Men Holland har fx sagt stop for gas, og det er noget, som vi meget gerne vil være med til også. Det ville kunne skabe et grønt eldorado her, siger Torsten Gejl.

Det får han straks opbakning til fra Enhedslisten.

- Det kan jo ikke nytte noget, at vi i Europa finansierer Putins krig i Ukraine ved at købe gas. Gasforbruget er faldet med 20 pct. - men det er ikke nok, siger Søren Egge Rasmussen og kommer med et forslag:

- Lad os sige, at vi lukkede gasrørene i 2030. Men der skal være andre løsninger klar. Vi kunne fx give kommunegaranti til geotermisk fjernvarme.

- Det er ikke noget, der forhindrer, man laver geotermi nu. Der er bare ikke noget kommunegaranti, slår Henrik Frandsen dog fast.

Mere udvinding fra nye felter frem til 2050

Et spørgsmål fra publikum retter blikket mod, at der skal udvindes olie fra Hejre-feltet i en 20-årig periode frem til 2050. Det er en del af Nordsøaftalen, som gør, at Danmark stopper udvindingen af olie i netop 2050.

- Vi har en slutdato for olie- og gasproduktionen, og vi kommer ikke til at ændre på Nordsøaftalen. På vejen til et fossiltfrit samfund skal vi bruge olie og gas, siger Henrik Frandsen.

På det punkt går der et skel mellem politikerne.

- Det er fuldstændigt dobbeltmoralsk, at vi udbygger Hejre-feltet. Vi behøver ikke at gøre det, for vi er dygtige til sol og vind, siger Torsten Gejl.

- Vi er helt enige med Torsten Gejl. Vi er ikke en del af Nordsøaftalen, for vi blev slet ikke inviteret til forhandlingerne, siger Søren Egge Rasmussen.

 

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter