Havnearrangement blev tilløbstykke
Havnedirektør Jesper Holt Jensen havde grund til at smile. Havnen første udskibningprojekt er i gang, og havnen rundvisningen i den forbindelse var en kæmpe succes. Køen til rundvisningen ville ingen ende tage.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Udskibningshavn Thyborøn:
Havnearrangement blev tilløbstykke

Thyborøn Havn udløste lille folkefest, da havnen holdt rundvisning, hvor man kom tæt på installationskibet DEME Innovation. Det kan være starten på en ny æra for havnen.
20. FEB 2023 13.42

Hvis menneskemasserne kan give en pejling for succes, så er der ikke tvivl – Thyborøn Havn som udskibningshavn for offshore vind, bliver en kæmpe succes. Det var intet mindre end første gang, at installationsskibet DEME Innovation anløb Thyborøn Havn sent torsdag eftermiddag. Skibet skal installere fundamenterne til vindmølleparken Vesterhav Nord og Syd.

Fire monopæle og fire TP’er kan skibet transportere ud ad gangen. Lørdag eftermiddag var de gule TP’er allerede blevet løftet ombord. Netop da begyndte Thyborøn Havn også et arrangement, hvor der var arrangeret busture til sitet foran kajen, hvor DEME Innovation er ved at blive klargjort.

Alle var velkomne til dagen – og der var bestilt en bus, der kunne fragte 50 mennesker ad gangen. Men det var slet ikke nok, for interessen var intet mindre end enorm.

Flere busser blev hurtigt arrangeret i al hast – men køen blev knap mindre af den grund, for havvindsudskibning er en publikumsmagnet. Havnedirektør Jesper Holt Jensen var også da overrasket over den meget store tilstrømningen af besøgende.

- Vi har allerede haft de første 100 mennsker på turen, der er godt nok mange mennesker. Jeg kan både se lokale, men også mennesker fra Holstebro, siger Jesper Holt Jensen.

Men de 53 km fra Holstebro betyder åbenbart ikke så meget for besøgende, når udskibningen af vindmøllefundamenter begynder fra Thyborøn Havn. Det gjorde det heller ikke for en anden familie, der var kørt de knap 81 km fra Ringkøbing.

Udskibningen af fundamenterne sker fra Thyborøn, mens udskibningen af resten: tårne, naceller og vinger kommer til at ske fra Esbjerg.

Hvordan det er gået med at få det store installationskib ind i Thyborøn Havn, dagen inden stormen Otto hærgede, kunne havnedirektøren også fortælle.

- DEME Innovation kom godt ind i tidsvinduet inden Otto. De skulle lige føle sig frem, fordi det var første gang i havnen. Det er jo også første gang et skib jacker op, så benene gik hele ni meter ned. Nu er hullerne der til næste gang, når de kommer ind, fortæller Jesper Holt Jensen om hullerne til jackup-skibe, der typisk går omkring de 10 meter ned i havnebunden.

Flere projekter på vej?

Det er første gang, og forventningerne om, at der kommer til at komme flere udskibningsprojekter, er intet mindre end enorme i Thyborøn. Men hvad der mere kommer til at ske af udskibningsprojekter, det er Jesper Holt Jensen forsigtig med at fortælle om.

- Der kommer jo til at ske rigtigt meget ude på Nordsøen. Nu viser vi, at man kan bruge Thyborøn Havn til udskibsningsprojekter. Men man ved ikke noget endeligt, inden kontrakterne er underskrevet, siger Jesper Holt Jensen, der kan glæde sig over, at folket i den grad har forstået dagens udskibningprojekt kan komme til at have en enorm betydning for havnen og hele området.

 

 

 

 

 

 

 


 

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet