Overdrevet sikkerhed indenfor vind?: Nogle gange kommer der regler oven i reglerne
Servicearbejdet på vindmøllerne kræver sikkerhedkurser, men nogle energiselskaber og sites stiller højere krav end GWO's.
Foto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix

Overdrevet sikkerhed indenfor vind?: ”Nogle gange kommer der regler oven i reglerne”

Vindmølleservicefirma oplever, at sikkerhedsregler nærmer sig det urimelige. Begynderkurser for meget erfarne teknikere er et problem.
13. JUL 2023 9.20

I vindbranchen er der sikkerhedskurser fra Global Wind Organisation de såkaldte GWO-kurser af forskellig varighed, der skal give teknikere adgang til at arbejde i højden på vindmøllerne. Men hos GNL Wind Service A/S der servicerer vindmøller, oplever ejerne en virkelighed, hvor der endda er endnu flere krav.

- Vi overholder sikkerhedsregler, og sådan skal det være, fastslår ejer og adm. direktør Gert Nygaard og uddyber, hvor han ser et problem:

- Nogle gange kommer der regler oven i reglerne, der allerede er der. Det kunne fx være at nogle sites kræver, at en mand med ti års erfaring skal have GWO’s Basic Technical Training, der tager fem dage.

Det er et kursus som en af verdens største udbydere af sikkerhedskurser RelyOn Nutec, beskriver således i deres kursusmateriale oversat fra engelsk:

The Basic Technical Training modulerne er målrettet til kursusdeltagere, som ikke har nogen erfaring med hydraulik, mekaniske eller elektriske systemer. Men der kan også tilbydes kursusdeltagere med nogen med områderne, der dog ikke stammer fra vindmøllebranchen.”

Det er også en grund til, at virksomhedsejeren har en klar holdning til de ekstra regler.

- Nogle gange er sikkerhedskravene blevet for urimelige, siger Gert Nygaard Laursen, og han bliver suppleret af sin kone, som også er medejer af firmaet:

- Vores teknikere er alle på GWO-kurserne men OEM’erne og energiselskaberne kræver ekstra kurser, forklarer Helle Ankjær Laursen som eksempel.

Til tider oplever virksomhedens medarbejdere, at det nærmest bliver svært at få arbejdet udført.

- Vores folk oplever i udlandet, at der bliver ledt efter grunde til, at arbejdet ikke kan udføres, forklarer Gert Nygaard Laursen om en speciel sitaution.

 

 

 

 

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet