Grønne investeringer kræver mod
Peter Damgaard Jensen kunne give det historiske perspektiv på hvor god investeringen i Anholt Havmøllepark var, men han kom også lidt malurt i med sit fremtidssyn på de grønne investeringer.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DOI.dk

GreenLab Summit 2023:
Grønne investeringer kræver mod

Selv når businesscasen ser skidt ud, så kan det være tid til at investere. Fhv. pensionschef giver et historisk eksempel til at forklare.
9. NOV 2023 9.04

Investering i renewables er et emne, der er brandvarmt. Det kender GreenLabs CFO, Anette Vestergaard Christensen, alt til, for det er kun to år siden, hun sidst stod på scenen og talte om emnet. Det gør hun igen i år på GreenLab Summit 2023, så eftertragtet er emnet.

- Alle er interesseret i finansieringen nu, samtidig er det næsten umulig at forud se omkostningerne. Det betyder igen, at det er svært at opnå bankfinansiering. Når der så igen bliver krævet garantier, stiger omkostningerne endnu en gang, forklarer Anette Vestergaard Christensen, om noget hun kalder et paradoks midt en tid, hvor der er et behov for skalering på området.

Med på scenen er også fhv. CEO hos PKA og nuværende bestyrelsesformand Peter Damgaard Jensen, og han har et historisk eksempel på, at det nogle gange kan vise sig være en særdeles god forretning.

- Anholt Havmøllepark var en virkelig god investering for PKA Pension. Det var fordi ingen andre var villige til at byde på parken på det tidspunkt, fortæller Peter Damgaard Jensen om offshoreparken, der stod færdig i 2013 og dermed netop er fyldt ti år den 4. september.

Han ved også, at tidsvinduet for succes eller fiasko kan være lille.

- Kun tre år efter Anholt blev åbnet ville alle investere i offshore vind, forklarer han om skiftet fra first mover til mainstream.

Men der er dog opture og nedture på investeringmarkedet.

- Der er lidt turbulens på markedet lige nu, men når man er så gammel så ved man, det er sådan det er, konkluderer 69-årige Peter Damgaard Jensen.

Faren der lurer

Der er investorer, der venter på at sætte penge i spil.

- Der er mange penge, der venter på at blive investeret, siger Peter Damgaard Jensen, der samtidig har en advarsel:

- Jeg vil putte lidt malurt i bægeret. Hvis der er højere afkast ved investeringer i USA, så flytter investorerne sig der over, hvis mulighederne ikke kommer her, advarer Peter Damgaard Jensen.

Og der er lidt mere malurt fra Anette Vestergaard Christensen til slut.

- Jeg må indrømme, jeg er ikke så optimistisk, for mange business cases ser virkelig ikke godt ud. Men vi skal alligevel være fremtidssynede med investeringerne, siger hun.

 

 

 

 

 

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet