Sent farvel til offshore pioneren Ole Camåe
- Jeg vidste godt, I ville ringe fra Esbjerg på et tidspunkt, og så ville jeg være parat, lyder det fra Hanne Camåe i den anden ende af røret.
Hun er hurtigt med på at lave en interviewaftale om hendes mands og sit eget arbejde, der har givet den danske offshore industri en stemme.
Ole Camåe gik nemlig bort i en alder af 76 år den 21. november 2022, og Hanne Camåe havde efterfølgende behov for at holde det for sig selv og næsten at holde sin mands død hemmelig midt i sorgen.
Hendes mand Ole Camåe skabte i begyndelsen af 1980’erne Danish Offshore Industry - DOI, der med årbogen og sit supplier index gav den danske olie- og gasbranche et engelsksproget visitkort til at præsentere den danske industri på messerne i udlandet og dermed udvide forretningsområdet.
I 2020 solgte Ole Camåe DOI til DK Medier, hvor udgiver Claus G. Theilgaard i dag driver det engelsksprogede magasin videre sammen med DOI.dk. I mellemtiden er renewables også en del stofområdet, og det var helt i grundlæggerens ånd.
- Ole havde sagt, det var en god ide at tage med fremover, fortæller Hanne Camåe, der også husker tiden efter salget af DOI af en grund.
- Der gik ikke lang tid efter, så fik Ole konstateret prostatakræft, forklarer Hanne Camåe om et opslidende og hårdt kræftforløb, der endte med at koste hendes mand livet.
Begyndelsen
Men Hanne Camåe husker også tydeligt, hvordan hendes mand skabte Danish Offshore Industry.
- Varde Bank havde lavet noget om offshore industrien den gang, men min Ole sagde, det kunne han gøre bedre, husker hun.
Og her er det, at Ole Camåes personlighed kommer ind, for han var både engageret, dedikeret og et meget socialt menneske.
- De første år hvor årbogen udkom, holdte vi ferie enten på Fanø eller i Blåvand tre uger hver sommerferie med vores to døtre. Ole så vi ikke meget til, for han var væk fra tidlig morgen til aften. Han besøgte alle virksomhederne og lærte alle at kende i branchen, fortæller hun om et benarbejde, der bar frugt på flere måder.
- Ole lærte lærlingene at kende, der endte som direktører, griner Hanne Camåe om sin mands evner til at skabe relationer.
Sådan endte DOI med at være samlingspunktet for offshore industrien. For Ole og Hanne Camåe drev nærmest også et rejsebureau til de vigtige messer for branchen.
- Vi arrangerede rejserne og hotel til messerne i Aberdeen, Stavanger og Houston. Så arrangerede vi flere fælles middage, hvor alle deltog et par gange på hver messerejse, fortæller Hanne Camåe.
Der var endda enkelte ture til både Singapore og Abu Dhabi. Rejsearrangørdelen var dog ikke for at tjene penge.
- Det gjorde virkelig meget at lære hinanden at kende, og det var en stor gevinst for årbogen. De første år tog vi afsted allerede fredag eller lørdag og var afsted otte dage, så der var tid inden messens åbning. Så begyndte nogle firmaer at spare, og mange kunne kun tage af sted tre dage, siger Hanne Camåe.
Hun lagde også mærke til, hvordan nye venskaber opstod på tværs af virksomhederne på messeturene.
Inden spareiveren satte ind, var der andre helt tider.
- I Aberdeen arrangerede vi både besøg på whisky destillerier og golfture, for det er hårdt at stå på en messestand en hel dag. Så der var også behov for en fridag. Ole var fortroppen på messerne hele dagen og den danske stand, hvor han fik sendt 1000 årbøger i forvejen, og jeg var bagtroppen, fortæller hun.
Iværksætterånden
I det hele taget var Ole Camåe en iværksætter, der forstod tidsånden og omsætte ideerne til en forretning. Sådan var det selvom Ole og Hanne Camåe allerede drev et forlag, som hun i dag driver alene.
- Ole solgte rygeafvænningskure før alle andre, det var et norsk koncept. Så rykkede vi annoncer i alle ugebladene, fortæller Hanne Camåe.
Det skulle vise sig at være en kæmpe succes.
- Vi fik 30.000 breve med henvendelser om rygeafvænning. ”Hvad fanden gør vi,” sagde vi til hinanden, fortæller hun.
Men parret var snarrådigt og fik købt en brevåbningsmaskine til de mange breve. Men der fulgte meget mere arbejde med.
- Ole sad og tog imod telefonopkald fra morgen til aften om rygeafvænning. Vi arbejdede nærmest i døgndrift. Jeg forstår slet ikke, hvornår vi sov, så meget har vi lavet, siger Hanne Camåe, der har bevaret både gnist, gejst og gå på mod et år efter sin mands død.
Det var også en gnist, som Ole Camåe selv bevarede gennem sit kræftforløb, hvor han måtte på sygehuset efter et fald i hjemmet.
- Da Falckredderne kom, så sagde Ole til den ene: Du er fra Jylland, hvor kommer du fra? Det viste sig, han kom fra Gråsten, og hans bror arbejdede på det trykkeri, hvor vi får trykt vores bøger, fortæller Hanne Camåe om sin mands måde at omgås med mennesker.
Men Hanne Camåe har et budskab til alle mænd, som hun møder i dag.
- Jeg siger til alle mænd, bliv nu testet for prostatakræft, når I bliver 60 år. Og lad ikke lægen sende jer hjem uden at blive sendt videre og få taget den blodprøve, lyder det med en løftet pegefinger fra Hanne Camåe, der som sin mand kan sætte handling i værk.