Pensiondanmark frasælger aktier i stor CO2-udleder

Pensiondanmark har efter afsløring valgt at ekskludere den indiske kulgigant NTPC .  
20. NOV 2023 10.42

Danmarks tredje største pensionsselskab, Pensiondanmark, har det seneste år investeret millioner i nye kulgiganter. Det afslører en undersøgelse fra Danwatch, der nu får Pensiondanmark til at ekskludere den indiske energigigant National Thermal Power Corporation (NTPC).

Pensionsselskabet, der er fællesejet af fagforbundet 3F og Dansk Industri, har investeret i nye fossile investeringer for næsten en milliard kroner. En tredjedel af dem er investeret i 17 globale kulselskaber, der tilsammen ejer 98 kulkraftværker, 12 kulminer i drift og ni nye under opførelse.

Investeringerne er kontroversielle, fordi de undergraver Pensiondanmarks klimaløfter om eksklusion af kulminer og udfasning af kulkraftværker.

Pensiondanmark har lovet selskabets 815.100 kunder at støtte CO2-neutralitet i 2050, hvilket indebærer udfasning af kul. Desuden er selskabet medstifter og medlem af FN´s Net-Zero Asset Owner Alliance, som forpligter selskabet til at reducere sine CO2-udledninger.

Ekspert: Greenwashing på højt niveau

Lektor i selskabsledelse og forsker i institutionelle investorer ved Copenhagen Business School, Therese Strand, kritiserer Pensiondanmark for greenwashing.

- Det er i mine øjne greenwashing på højt niveau, når man så fortsætter med nye investeringer i energiselskaber, der udvider produktionen fra afbrænding af kul,  siger hun.

Pensiondanmarks chef for bæredygtighed og ESG, Jan Kæraa Rasmussen, afviser kritikken. Han mener, at de nye investeringer på over 300 mio. kr. i kul ikke er problematiske,fordi selskaberne også tjener penge på andre ting.

- Jeg kan ikke tage ansvaret for mere end det, som vi har finansieret, siger han.

På baggrund af Danwatch ´s undersøgelse ekskluderer Pensiondanmark nu den indiske kulgigant NTPC fordi selskabet bygger nye kulminer.

Det strider nemlig direkte mod Pensionskassens eksklusionspolitik om at “frasælge mineselskaber, der påbegynder ny udvinding af termisk kul”.

Net-Zero Asset Owner Alliance er blåstemplet af Verdensnaturfonden WWF, som både lægger logo til kommunikationen og sætter troværdighed på spil som officiel strategisk rådgiver og alliancepartner.

Generalsekretær for WWF i Danmark, Bo Øksnebjerg, kræver en forklaring fra pensionsselskabet efter Danwatch har gennemgået investeringerne med ham.

- Vi vil gerne sikre os, at alliancens medlemmer holder aftalerne, og derfor har vi også kontaktet Pensiondanmark for at få en forklaring på investeringerne. Verden har ikke brug for nye investeringer i kul, og det er vores anbefaling ikke at investere i kulselskaber, siger Bo Øksnebjerg.

amp

 

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet