Hanstholm Havn
Hanstholm Havn vil være medspiller i Nordsø havvindaftalen
Hanstholm Havn er velegnet til håndtering af store vindmøllekomponenter – her losning af en stor vinge via RoRo.
Foto: Hanstholm Havn

Hanstholm Havn vil være medspiller i Nordsø havvindaftalen

Hanstholm Havn håber at komme til at spille en rolle i realiseringen af Esbjerg-aftalen om 150 GW havvind.
2. JUN 2022 15.55

For lidt mere end to uger siden blev der skrevet historie i Esbjerg, da Holland, Belgien, Tyskland og Danmark underskrev en aftale om at udnytte vindressourcerne i Nordsøen til at opføre minimum 150 GW havvinden inden 2050. 

Aftalen udgør et stort anlægsprojekt på Nordsøen, som har potentiale til at smitte af på mange vestkysthavne, der ligger med front mod den 'blå byggeplads'. 

En af de havne der ser sultent på det kommende marked, er Hanstholm Havn. Aktuelt kigger havnen mod nye forretningsområder, der kan skabe nye indtægtskilder til havnen. Her er der stærke fremtidsudsigter til øget havneaktivitet inden for grøn energi, og Hanstholm Havn ser derfor sig selv som en aktiv medspiller i Nordsø-projektet.

- Hos Hanstholm Havn har vi søsat et stort og ambitiøst arbejde mod at blive Europas første CO2-neutrale fiskerihavn. Vi vil understøtte etablering af anlæg til morgendagens behov og sikre både et markant bidrag til den grønne omstilling og nye erhverv lokalt med kompetencer til at imødekomme innovative muligheder, udtaler konstitueret havnedirektør Søren Zohnesen i en pressemeddelelse.

Havnen var inviteret med, da aftalen blev underskrevet 18. maj i Esbjerg, havnen var glad for invitationen og og ser det som et signal om, at der er en stor bevågenhed omkring havnens energiarbejde.

Faciliteterne er klar

Det arbejde indebærer blandt andet en stor havneudvidelse efter en byggeperiode, der blev færdiggjort i 2020. Udbygningen har tilført havnen optimale besejlingsforhold, et stort bassin, øget vanddybde, 350 meter ny kaj og et stort baglandsareal på hele 130.000 kvadratmeter, som er ideelt til oplag af gods inklusive vindmøller.

-  Vi i Hanstholm står rent infrastrukturelt klar med en nyindviet havn, der huser gode udskibningsforhold, alt imens et stort og veludbygget servicenetværk står klar til at sikre de rette kompetencer til servicering af store projektfartøjer.

Havnen agerer løbende modtage- og udskibningshavn for store møllekomponenter til og fra det Nationale Testcenter for Store Vindmøller i Østerild – kun 20 kilometer fra havnen. Inden for de seneste tre år har havnen håndteret vindmøllekomponenter af en samlet mængde på 12.500 ton.

Hanstholm Havn er derfor klar til at indtage en bidragende rolle, når nye komponenter til 10.000 nye Nordsø-vindmøller skal på rejse mod et grønt eventyr.

- Hanstholm Havn skal være synonym med grøn energi på flere fronter. Dels skal vi sikre lokal energiforsyning til havnens virksomheder og opbygge et grønt energifællesskab, hvor synergi og ressourceudnyttelse er nøgleordene. Og samtidig skal havnen i endnu højere grad udbygge sin rolle som en attraktiv og moderne logistik- og servicehavn, der kan bidrage til håndtering af store møllekomponenter til og fra Nordsøen, lyder der fra Hanstholm Havns formand, Michael Svane.

amp

 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet