Borgmester: Jeg ser det her som en kæmpe mulighed for hele Nordvestjylland
Lemvigs borgmester Erik Flyvholm dagen efter stormen Otto rasende over Danmark glædes over, at Thyborøn Havn første udskibningsprojekt af fundamenter til vindmølleparken Vesterhav Nord og Syd er i fuld gang.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Udskibningshavn Thyborøn:
Borgmester: Jeg ser det her som en kæmpe mulighed for hele Nordvestjylland

Fundamenter til vindmøllerparken Vesterhav Nord og Syd er ved at blive udskibet fra Thyborøn Havn. Det er første gang, at havnen i Lemvig Kommune er blevet valgt til så stor en opgave.
22. FEB 2023 15.01

LEMVIG: Sent torsdag eftermiddag ankom installationsskibet DEME Innovation lige inden stormen Otto til Thyborøn for at påbegynde installationsarbejdet af Vesterhav Syd og Nord vindmølleparkerne. Nu er er håbet i Thyborøn, at det kan indvarsle en ny æra, der kan sætte skub i hele udviklingen i Lemvig Kommune.

- Vi føler, det her er en blåstempling af Thyborøn Havn. Det passer godt sammen med den vision, vi har om at binde infrastrukturen sammen. Her tænker jeg på den sorte i form af motorvejen, der går til Holstebro nord og den blå infrastruktur med en havnedybde, som nu er 11 meter, siger Lemvigs borgmester Erik Flyvholm (V) og tilføjer:

- Uden havneuddybelsen kunne det her projekt ikke lade sig gøre, for så kunne DEME slet ikke komme ind her. Nu er havnen indrettet efter de krævede 11 meter.

Han ser også havnens placering som værende en medvirkende årsag til succesen.

- Vi er heldige med, at vi er en østvendt havn på vestkysten, hvor der er læ og samtidig er der isfri hele året rundt, forklarer borgmesteren.

Jysk snusfornuft

Havnens baglandsareal er også blevet udvidet – det er krævet for at hente store udskibningsprojekter til offshore vindmølleparker til byen.

- Vi har allerede nu ret store arealer, og vi kan lave dem endnu større ved efterspørgsel, siger Erik Flyvholm.

Der er nemlig allerede forberedt til mere, når behovet opstår.

- Vi tager investeringerne efterhånden, som vi kan gabe over dem og behovet er til det, konkluderer han.

Betydningen af at have hentet det først udskibningprojekt til Thyborøn lægger han heller ikke skjul på.

- Vi er blevet valgt til, og det gør mig stolt, fordi det er første gang. Jeg ser det her som en kæmpe mulighed for hele Nordvestjylland. Nu skal vi selvfølgelig levere varen, og når DEME kan bruge os, kan det være at andre også vælger os, siger Erik Flyvholm.

Byen offshore serviceklynge ser han også som et aktiv i valget af Thyborøn.

- Vi har den dygtige maritime North Sea Offshore Service Group, der kan levere den veluddannet arbejdskraft, siger han.

Strømmen fra vindparkerne

Både udskibning af vindmølleparker, og den strøm der senere kommer til at blive landført i kommunen. Det ser borgmesteren løftestang til noget andet.

- Strømmen fra vindmølleparken Thor kommer til at komme i land her i kommunen, for vi ligger et gunstigt sted. Samtidig kommer Skovgaard Energy til at producere grøn ammoniak i Ramme inden årets udgang med PtX. Det har de lovet mig, siger Erik Flyvholm.

Så er løftestangen af udskibningprojekter og energi klar.

- Vores udfordring her er bosætning og tiltrækning af vidensarbejdspladser, for vi er gode til at give vores unge en ungdomsuddannelse, så de rejser væk for at læse. Når energien kommer, så bliver der skabt velstand, uanset om det er i de varme golflande eller i Norge. Hvis vi kan få en bid af det, så kan det være en gamechanger med vores bosætning, siger Erik Flyvholm.

Thyborøn start som udskibninghavn, har nemlig sat gang i en mere i Lemvig Kommune.

- Vi har fat i noget, som vi tror på her, siger Erik Flyvholm.

 

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet