Polsk elektriker: Vi fik altid de værste arbejdsopgaver
Gennem Den Faglige Polske Klub, som faglig konsulent Robert Olejnik er initiativtager til, kan migrantarbejdere i Danmark få både hjælp og sparring – og det har blandt andre Malgorzata Kosior taget imod.
Foto: Foto: Claus Boesen / Dansk El-Forbund

Polsk elektriker: Vi fik altid de værste arbejdsopgaver

31. JAN 2024 10.05

– Vi fik altid de værste arbejdsopgaver, og hvis man stillede kritiske spørgsmål, så blev man fyret.

Sådan fortæller den 30-årige polske elektriker Malgorzata Kosior, der gennem fire år har arbejdet som vikar i den danske byggebranche, til fagbladet Elektrikeren.  

Malgorzata Kosior, der i dag er fastansat i en dansk virksomhed med overenskomst og danske kolleger, nikker genkendende til flere af de konklusioner, der fremgår af en ny rapport fra Aalborg Universitet, der dokumenterer forholdene for udenlandsk arbejdskraft i byggebranchen. Det skriver Dansk Elforbund i en pressemeddelelse.

Ifølge rapporten ’Migrantarbejderes arbejdsmiljø og sikkerhed i bygge- og anlægsbranchen’ udfører udenlandske arbejdere konsekvent det mest farlige, nedslidende og beskidte arbejde. Arbejdsulykker anmeldes sjældent, der mangler lønudbetaling, og der fortælles om trusler om vold og menneskehandel. 
Bare det at få adgang til de mest almindelige hjælpemidler til det daglige arbejde kan være en udfordring, fortæller Malgorzata Kosior til fagbladet Elektrikeren.

– Som kvinde bruger jeg størrelse syv i arbejdshandsker, men i vikarbureauet skulle vi kæmpe for overhovedet at få udleveret nogen arbejdshandsker. På et tidspunkt skulle vi arbejde på et byggeri, hvor der var fyldt med vand i kælderen. Vi ventede tre uger på at få udleveret gummistøvler, og indtil da måtte vi arbejde i de våde kældre i almindelige sko. Det havde danske elektrikere aldrig fundet sig i.

Forskningsrapporten fortæller også om, at boliger, som migrantarbejdere får stillet til rådighed af arbejdsgivere, giver anledning til mistrivsel. Næsten enstemmigt beskriver migrantarbejderne de anviste boliger som mangelfulde, kolde og overfyldte med utilstrækkelig adgang til bad og køkken. Mange deler værelse og sågar seng med andre migrantarbejdere.

– For nogle af migrantarbejderne bliver det lidt af en ond spiral, hvor arbejdsgiveren ender med at have dem i sin hule hånd. Du får en arbejdsgiver, som skaffer dig en seng og står for alt med bankkonto, skattekort, MitID osv. Hvis du også er dårlig til engelsk, så skaber den relation et afhængighedsforhold til arbejdsgiveren, som ’står for det hele’, forklarer Robert Olejnik, der selv er polskfødt og i dag arbejder som faglig konsulent i Dansk El-Forbund København og uddyber, hvor galt det kan gå: 

– Vi har set flere eksempler på, at migrantarbejdere, der bliver fyret, efterfølgende bliver smidt ud af deres bolig eller indkvartering på trods af, at de har betalt for boligen og ifølge lejeloven har en måneds opsigelse.

Ifølge forskningsrapporten er tilsyn i forhold til migrantarbejdere i Danmark svært, da disse oftest bliver beordret til at stoppe arbejdet, forlade pladsen eller gemme sig, når Arbejdstilsynet ankommer.

jel

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet