Tysk politiker: Danmark er en super partner for os indenfor CCS
Oliver Grundmann er medlem af Forbundsdagen og valgt i det nordtyske i byen Stade i delstaten Niedersachen. Han er det konservative tyske parti CDU's ekspert på området CCS.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, Danish Offshore Industry - DOI.dk

Tysk politiker: Danmark er en super partner for os indenfor CCS

Oliver Grundmann er en del af en holdningsændring til CCS i det store tyske parti CDU, og han ser store muligheder for Danmark og Hirtshals. Og der er endda en joker for dansk CCS, der kan blive endnu mere givtig for Danmark.
5. APR 2024 14.36

- Indtil for få år siden var mit parti imod CCS, fortæller Oliver Grundmann, som noget af det første.

Den tyske politiker og medlem af forbundsdagen i Berlin for det tyske parti CDU, der havde regeringsmagten fra 2005 til 2021 med Angela Merkel i spidsen. Det store og traditionsrige parti er nu forvist til oppositionspladserne.

Under den nye formand for partiet, Frederich Merz, har Oliver Grundmann, som partiets ekspert på området, udført et grundigt stykke arbejde. Det er nu klart, at partiet går ind for CCS og lagring af CO2 i undergrunden.

Nu mangler lovgivning, der også skal sikre, at det modsat nu er tilladt at eksportere CO2 henover landegrænser.

- Vi arbejder på en lovgivning, og som det ser ud nu, så kan den blive en realitet indenfor fem til seks måneder. Habeck er for, selvom dele af De Grønne endnu ikke er. Jeg er sikker på, at lovgivningen kommer, siger Oliver Grundmann og henviser til De Grønnes erhvervsminister og vicekansler.

Den nødvendige pipeline

Potentialet ser politikeren som enormt, og Danmark er den ideelle samarbejdspartner, når CO2'en skal lagres.

- Danmark er en super partner for os. I ligger tæt på, og der er gode geologiske forhold, siger Grundmann og vender sig mod et behov:

- For ikke længe siden besøgte jeg en cementfabrik tæt på Berlin. Fabrikkens behov for at komme af med CO2 svarede til en helt fyldt togvogn hver eneste dag. Derfor er der behov for en pipeline.

Politikeren ved godt, at Danmark og Tyskland har lignende geologiske muligheder i Nordsøen, men der er en forskel.

- Danmark er nummer et, for I har de tomme olie- og gaslagre, hvor CO2'en kan lagres, forklarer han.

Miljømæssigt ser Grundmann absolut ingen betænkeligheder.

- Jeg har absolut nul miljømæssige betænkeligheder ved lagringen, lover han.

Kæmpe forretningspotentiale

Den tyske politiker har under sit besøg i Danmark mødt Hjørring Kommunes borgmester Søren Smalbro (V).

- Jeg tror slet ikke, I danskere er klar over, hvor stort et potentiale der ligger her, og hvad det kan betyde for området, siger Oliver Grundmann, inden han vender sig mod en anden mulighed.

Danske planer om også at lagre CO2 onshore kunne gøre CCS meget billigere.

- Vi ved fra USA, at lagring på fastlandet kun koster 10 pct. af, hvad offshore-lagring koster. Det åbner op for helt nye muligheder, siger Oliver Grundmann.

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet