
Der er and, flæsk og andet fedtholdigt mad på bordene rundt om i de danske hjem i disse dage.
Og det, der ikke bliver spist, ender i høj grad med at gøre nytte som input på landets biogasanlæg.
Tal fra brancheorganisationen Biogas Danmark viser, at landets biogasanlæg i januar modtager 30 procent mere organisk affald sammenlignet med de øvrige af årets måneder.
De store mængder madaffald betyder næsten 60 procent højere produktion af biogas i januar sammenlignet med en normal måned.
Det forklarer administrerende direktør Lars Kaspersen.
- Andefedt i julen giver ganske enkelt mere gas end gulerødder i juli. Det betyder, at selv om mængden kun stiger med 30 procent, så stiger gasproduktionen med næsten 60 procent, siger han.
Det skyldes ifølge direktøren, at den fede julemad er mere energirig end den mad, vi typisk indtager resten af året.
Affaldsvirksomheden Gemidan A/S forarbejder madaffald fra cirka halvdelen af landets kommuner.
Januar er årets ubetinget travleste måned, forklarer salgschef Tobias Breinholt Hoffmann.
- I januar kan vi faktisk ikke følge med. Der er jo kun de timer i døgnet, der er, siger han.
Gemidan har fem anlæg landet over til modtagelse og forbehandling af madaffald.
De ligger i Viborg, Frederikshavn, Holsted, Odense og Ølstykke.
- Vi har designet vores anlæg, så vi kan have det organiske affald liggende, indtil det er forbehandlet, og der er plads på biogasanlæggene til at modtage det, siger Tobias Breinholt Hoffman.
På anlæggene fjerner maskiner poserne og andet ikke-organisk materiale.
Salgschefen roser danskerne for generelt at være gode til at sortere madaffaldet korrekt.
- Det er cirka 85 procent madaffald, når vi modtager det. Resten er poser og andet ikke-organisk. Det er faktisk ganske glimrende, siger han.
Når affaldet er forbehandlet, sendes det videre til biogasanlæggene, hvor det bliver omdannet til forskellige former for energi.
- Den bliver brugt til varme i husholdninger, gasfyr i industrien, hvor man bruger den grønne gas i sin produktion i stedet for den fossile gas, og så bliver den brugt i transportsektoren og i øvrigt en masse andre steder.
- Det restprodukt, du får tilbage, det er noget, du kan bruge til at sprede på markerne til gødning og dermed være med til at sikre næste års høst, så det er et grønt kredsløb, der både giver energi og gødning, siger Lars Kaspersen fra Biogas Danmark.
Det handler ifølge direktøren om at nyttiggøre madaffaldet.
- Det vigtigste er, at man ikke laver mere mad, end det, man selv og familien kan og vil spise, og så sørger for, at resten ender i den grønne pose (sortering af madaffald, red.) til grøn energi.
- Det er med at huske det sidste, som gør, at det lykkes, siger Lars Kaspersen.
Ifølge Energistyrelsen blev der i 2024 tilført omkring 620.000 ton madaffald fra husholdninger og storkøkkener til biogasanlæg. Det svarer til et gennemsnit på 50.000 ton per måned.
Produktionen af biogas herhjemme har været stigende de senere år.
Gylle og anden husdyrgødning udgør knap 75 procent af inputtet på landbrugsbaserede biogasanlæg.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Danish Offshore Industrys artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Danish Offshore Industrys artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på Danish Offshore Industry
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

























