Succesfuldt samarbejde bygger på hudløs ærlighed
Deltager skrev under en på endnu en aftale, der skal sikre flere hænder offshore efter en meget ærlig meningudveksling. Fra venstre er det Claus Lykke, Pia Damtoft (jobcenterchef Esbjerg), Bente Droob, Jakob Lykke, Dan Holmgaard Rasmussen og Martin Næsby.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Flere hænder offshore:
Succesfuldt samarbejde bygger på hudløs ærlighed

Dansk Offshore, tre fagforeninger og STAR fornyer deres aftale, der hjælper virksomhederne med at finde medarbejdere i til at arbejde indenfor olie og gas på Nordsøen
23. JAN 2023 13.42

Det er egentlig en aftale, der begyndte for mange år siden i Esbjerg, som blev formaliseret og udbredt til hele Danmark i 2018. Formålet er at gøre det lettere for virksomhederne indenfor olie og gasbranchen at rekruttere medarbejdere til at arbejde på Nordsøen. Det er den direkte kontakt mellem virksomhederne til jobcentre og fagforeninger, som er nøglen til et meget succesrigt samarbejde.

Det er brancheorganisationen Dansk Offshore, som præsenterer offshore virksomhederne og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) står for kontakten til 3F Transport Esbjerg, Dansk Metal Vest og Dansk Elforbund Sydjylland.

Gennem samarbejdet bliver der sørget at nå ud til de ledige i hele landet, og det er noget STAR sørger for at kanalisere ud til landets jobcentre. Der bliver også sørget for, at mennesker som vil arbejde offshore får de rette sikkerhedskurser som BOSIET (Basic Offshore Safety Induction and Emergency Training). Samtidig bliver ledige fra hele landet inviteret til informationsdage i Esbjerg. Det er intet mindre kæmpe succes, som ved hver arrangement tiltrækker omkring 70 mennesker fra hele Danmark.

Parterne sætter hinanden stævne hver år for at forny aftalen og udveksle meninger på tværs. I år er det netop foregået i Esbjerg, hvor Dansk Offshore inviterede parterne. Dagens vært var Semco Maritime, hvor virksomhedens øverste oliechef og Dansk Offshores næstformand Anders Benfeldt skulle have været vært. Men næstformanden var desværre forhindret på grund af sygdom. Heldigvis var to af hans medarbejdere klar til at fortælle om den rekrutteringsindsats, som virksomheden har været igennem det sidste år.

Rekrutteringen lige nu

Det er ikke nyt, at der er et stort behov for flere hænder til at arbejde offshore. Sådan er det i den grad også hos Semco, hvor en stor del af de nye medarbejdere kommer fra udlandet.

- Vi har 400 ansatte fra udlandet, der skal integreres. Det betyder, at vores arbejdsmiljø er lidt udfordret. Det klart, det ikke er det samme som tidligere. Da kunne man snakke om, hvordan det havde været at være hjemme. Det er ikke det samme, når alle ikke taler det samme sprog, forklarer Bente Droob, der er senior director, manpower & ressources hos Semco.

Rekrutteringen er en udfordring, og det gør den rykker ud af Danmark.

- Vi vil rigtig gerne finde vores ansatte i Danmark, men det er svært. Tidligere kiggede vi til Storbritannien, men det er blevet meget sværere at hente folk her til efter Brexit. Derfor kigger vi nu på Polen og Rumænien, siger Bente Droob.

Her er det ærligheden kommer til udtryk mellem parterne, og fagforeningmanden Jakob Lykke lægger en konstatering på bordet. De udenlandske medarbejdere skal selvfølgelig have samme offshore-kurser som danskerne, og dem har de tit erhvervet i deres hjemlande.

- Jeg ved, hvor man kan købe de fineste certifikater. Det er det letteste, som findes. Det er noget, som vi er nødt til at snakke om, siger 3F Transports Formand Jakob Lykke.

Der er nemlig tale om, man kan købe sit certifikat uden at have deltaget i BOSIET.

Engelskkundskaber

Hos Semco er man dog allerede klar over problemet.

- Der kan snydes, og det er noget, som vi er meget opmærksomme på. Vi tester fx selv smedenes svejseevner og deres kommunikationsevner på engelsk, forklarer Bente Droob.

En anden fagforeningsmand har et eksempel på, hvordan sikkerheden kan blive udfordret af manglende kommunikationsevner på engelsk.

- Lige nu er der en sprogbarriere. De forstår fx ikke, hvis man råber: Pas på! Forklarer formand for Dansk Metal Vest, Dan Holmgaard Rasmussen.

Det er et billede, som den sidste fagforeningsmand kan genkende.

- De står der til safety briefingen og siger: Jep. Men så går de ud og gør det stik modsatte, fortæller Claus Lykke, der er formand for Dansk Elforbund Sydjylland.

Men hos Semco er man allerede klar over, der skal en opkvalificering af sprogkundskaber til.

- Vores medarbejdere til offshore skal kunne engelsk. Vi er også opmærksomme på at sende medarbejderne på sprogkursus, og det gælder også de danske medarbejdere, fortæller Bente Droob.

Der er lige en ting til, som Dan Holmgaard Rasmussen er ked af:

- Jeg har flere konkrete eksempler på, at I ikke har taget vores medarbejdere, som vi har anbefalet at søge hos jer, siger han henvendt til Semco.

Og det er en sag, der straks bliver rådet bod på.

- Send navne på dem, der ikke har hørt fra os, så kigger vi på ansøgningerne igen, siger Marianne K. Hansen, HR & CSR coordinator hos Semco og tilføjer til de andre kritikpunkter:

- Det generelle billede hos os er, at der er en positiv stemning offshore, selvom vores folk selvfølgelig var forbeholdne i begyndelsen.

Aldrene offshore medarbejdere

Dansk Offshores adm. direktør, Martin Næsby, har et par pointer, der er vigtige for organisationen. Sikkerhed er nemlig om noget Dansk Offshores varemærke.

- Nu handler vores arbejde også om rekruttering, men samtidig er sikkerhed vores license to operate. Derfor skal vi sikre, at medarbejderne kan, hvad de skal. Offshorelivet er ikke mere så attraktiv mere, som det var tidligere – heller ikke økonomisk. Det er klart vi er nødt til at kigge til udlandet med rekrutteringen, men samtidig skal må vi ikke glemme danskerne, minder Martin Næsby om.

Der er også en anden ting, der ligger ham på sinde.

- Der er for mange med min hårfarve offshore, siger han.

Det er noget Bente Droob kan nikke genkendende til.

- Gennemsnitsalderen er meget, meget høj derude. Det er måske mere attraktivt at være i den grønne branche for de yngre, siger hun.

Men der er ikke langt til den grønne branche, når først man er offshore.

- Det er de samme kompetencer som skal bruges i den grønne industri. Og det er også adgangsbilletten til CCS, tilføjer Martin Næsby, som får lov til at runde diskussionen af, inden parterne skriver under på deres samarbejdsaftale for det næste år.

Den meget åbne og ærlige tone er noget, som han sætter pris på mellem parterne.

- Vi får det ufiltreret, og vi har fuldstændige transparente diskussioner, siger Martin Næsby.

 

 

 

 

 

 

 

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet