Realistisk havnedirektør: Fuglene på taget skal ned i hånden
Hirtshals Havn direktør Per Holm Nørgaard arbejder målrettet på havnens CCS-vision.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, Danish Offshore Industry - DOI.dk

CCS:
Realistisk havnedirektør: Fuglene på taget skal ned i hånden

Visionerne og planen er klar: Hirtshals Havn arbejder på at blive Danmarks og Nordeuropas CCS-hub.
9. APR 2024 11.40

- Vi vil gerne etablere Nordeuropas største CO2-hub i fællesskab i Greenport Scandinavia, hvor vi er syv selskaber, der arbejder på at realisere det, fortæller Hirtshals havnedirektør, Per Holm Nørgaard.

De syv selskaber i Greenport Scandinavia består af Ineos, Wintershall Dea, Biocarb Solution og Aalborg Portland samt Green Port North og Hirtshals Havn. Hvorfor det netop skal være Hirtshals, der sikrer en sådan førende rolle, er der også en grund til.

- Vi har den geografi og lokation, der skal til, for at det kan lade sig gøre. Vi arbejder stenhårdt for at realisere vores mål, forklarer han og uddyber:

- Vi har fået 109 mio. kr. fra den nationale støttepulje EUDP (Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram red.), og nu skal vi ud og realisere det med de 156 mio. kr., som vi selv skal bidrage med, fortæller havnedirektøren.

Det bliver altså rundt regnet en kvart mia. kr. til at søsætte noget, der kan blive særdeles stort. Der er da også respekt for beløbets størrelse.

- Det er ikke bare småpenge, som vi kaster i en automat her, og parterne skal hente dem, forklarer han om egenbetalingen på de 156 mio. kr.

- Der er mange ting at tage stilling til, som der naturligt vil være, når der er en investering på 250 mio. kr., tilføjer Per Holm Nørgaard.

Målene skal realiseres

Da DOI.dk besøgte Hirtshals Havn tilbage i januar 2022, havde Per Holm Nørgaard en forsigtig tilgang, og der blev ikke meldt noget ud, før det var meget sikkert. Tilgangen er den samme i 2024, og havnedirektør får da også et smil frem på læben til spørgsmålet om, hvad forskellen er på dengang og nu med projekterne, der i havnebranchen ofte bliver omtalt som "fugle på taget".

- Der, hvor vi er nu, er der fugle på taget, og de skal ned i hånden. Det her skal blive til noget sammen med de gode private virksomheder, forklarer Per Holm Nørgaard og uddyber havnens rolle:

- Vi er den industrielle platform, som virksomhederne skal bygge på. Og det er en omstilling fra den traditionelle havneinfrastruktur, som nogen har bygget op før mig. Vi har en fantastisk solid havn, og det skal vi også have fremover. Men der skal også være udvikling.

Ros til havnen

Reinhold Poulsen, der er head of producing assets for CCS hos Ineos og formand for styringskomitéen hos Greenport Scandinavia, kom med denne begrundelse for, hvorfor netop Hirtshals Havn blev valgt, under sidste torsdags besøg af den østrigske finansminister Magnus Brunner og den tyske parlamentariker Oliver Grundmann:

- Der er et godt mindset her hos Green Port North og Hirtshals Havn, som vi godt kunne lide, sagde Ineos-manden.

Havnedirektøren havde ikke selv bidt mærke i de rosende ord, men han ved nu godt, hvad det kan handle om.

- Det handler vel om at se mulighederne frem for begrænsningerne. Helt konkret så har vi en åben og transparent dialog. Sådan kommer vi gennem udfordringerne sammen, forklarer Per Holm Nørgaard.

Hvis CCS bliver den kæmpe succes, som det ligger i kortene nu, er der hos havnen slet ingen tvivl om, hvad indtægterne skal bruges til.

- Vi skal drive en god havn og også i fremtiden tilbyde endnu bedre forhold for kunderne. Vi skal hele tiden sørge for lækre faciliteter til vores kunder, konkluderer Per Holm Nørgaard.

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet