Lars Schäfer har viet sit liv til klimaaktivisme, og prisen er enorm
Akademikeren Lars Schäfer har opsagt sit arbejde for klimaaktivismen, og det er et valg, der gør ham glad. Selvom det er forbundet med store afsavn.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DOI.dk

Klimakamp mod olie og gas:
Lars Schäfer har viet sit liv til klimaaktivisme, og prisen er enorm

I Flensborg har den universitetuddannede lærer opsagt sit arbejde i for retfærdighed i verden, og det begynder med et stop for fossile brændstoffer.
19. OKT 2023 11.00

41-årige Lars Schäfer er klimaaktivist i tyske Die Letzte Generation eller Den Sidste Generation. DOI.dk har mødt en mand i Flensborg, der i den grad har valgt et gå ind i klimakampe for en fossilfri verden. Han blev færdig som universitetsuddannet lærer i fagene tysk og teknik i 2014. Men alligevel valgte Lars Schäfer, at gå tilbage til at arbejde som pædagog, der var hans første uddannelse. På trods af at et arbejde som lærer i Tyskland er velbetalt og med en meget sikker ansættelse.

- Jeg elskede mit arbejde i den skovbørnehave, hvor jeg kunne lære børnene noget. Jeg valgte ikke at arbejde som lærer, for jeg vil uddanne de unge til at være kritiske samfundsborgere. Det er ikke sådan, skolen er i Tyskland, forklarer Lars Schäfer.

Men selvom han havde et arbejde, som han holdt så meget af, så er han endt med at tage en svært beslutning.

- Jeg har sagt mit arbejde op for at bruge alt min tid på modstanden. Der skal være retfærdighed i verden, så nu er jeg arbejdsløs på dagpenge, siger Lars Schäfer, der bruger alt sin tid på klimaaktivisme i Die Letzte Generation.

Han har limet sig til vejbaner Berlin, Hamborg, Kiel, Flensborg og i Den Haag i Holland, og det er noget af det, som aktivistbevægelsen er kendt for. Mens aktioner mod biler er direkte rettet mod brugen af fossilt brændstof som olie og gas, så er det anderledes med aktioner, hvor aktivisterne har limet sig til malerier i museerne. Her er en ting vigtigt at fastholde for ham.

- Det drejer sig om at gøre opmærksom på problemet med overforbrug og brugen af fossile brændstoffer. Og der er aldrig blevet ødelagt noget maleri. Der var altid glas foran malerierne, og der er kun blevet ødelagt en ramme. Vi forbereder os altid og laver grundig research, siger Lars Schäfer.

Spørgsmålet, om han selv ville lime sig til et maleri, udløser en kort tøven.

- Øhh – jeg kunne forestille mig det, for det drejer sig om at få sagt stop, lyder det.

Et liv i fattigdom for klimaet

Endnu er Lars Schäfer på dagpenge, for han sagde sit arbejde op først i 2023. Men i Tyskland er der kun dagpenge et år, og så venter en meget skrabet kontakthjælp.

- Jeg planlægger efter at komme på kontanthjælp, så jeg ikke skal betale de dagbøder, jeg får for aktionerne, siger han.

Men allerede med dagpenge, så har det en indvirkning.

- Det er et mål at være fattig, og jeg kommer til at være fattig resten af mit liv. Jeg kan ikke gå på cafe eller komme på ferier eller komme i teateret. Min datter og jeg lider ikke, og jo mindre jeg har, jo bedre har jeg det. Selvom jeg lever med en gæld, fortæller Lars Schäfer, og han ser sig endda som vinder:

- Jeg er jo allerede en privilegeret og en vinder her i den globale nord i Tyskland. Og jeg kan insistere på at spise økologisk og regionalt, så hele vinteren får jeg kun kartofler, kål og gulerødder. Men min datter og jeg lider ikke.

Og her spiller retfærdigheden igen ind.

- Jeg har det bedre med, at de økologiske landmænd får en fair pris for deres grønsager. De skal også have det godt, siger Lars Schäfer.

Måske af sammen grund synes han ikke, han selv bringer et offer.

- Jeg er ked af at kalde det et offer, som sagt bliver jeg ikke slået eller udsat for overgreb. Vi kan ikke bliver ved med at leve på den her måde, så vi må gøre noget. Det er ikke en holdning, det er et faktum, konkluderer Lars Schäfer.

Regner med fængsel

Netop hensynet til sin seks årige datter er det eneste, der bekymrer ham en smule. Der bliver nemlig givet bøder hver gang, at Lars Schäfer deltager i en aktion med at lime sig fast til vejene.

- Jeg går ud fra, jeg kommer et år i fængsel, når jeg ikke kan betale bøderne. Men jeg stopper ikke af den grund. Det eneste, der bekymrer mig, er hvordan min datter tager det, hvis jeg er i fængsel et år, siger Lars Schäfer, der har sin datter hver anden uge.

Risikoen for at blive anholdt, mens datteren er der, tænker han også på.

- Jeg har forberedt min datter på, at døren kan blive slået ind af politiet midt om natten. Det er også noget, jeg selv forbereder mig på, fortæller Schäfer, om noget han også selv gør:

- Vi forbereder og træner, så vi kan holde det ud. Det samme gør vi med fængselsopholdene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet