Chefanalytiker spår stabilitet med USA som verdens største olieproducent
ExxonMobil udvinder offshore olie i Guyana, hvor potentialet er så stort som i Norge.
Foto: Brendan Mcdermid/Reuters/Ritzau Scanpix

Jens Nærvig Pedersen om økonomi og energi II:
Chefanalytiker spår stabilitet med USA som verdens største olieproducent

Når en olieproducent lukker ned, åbner en anden op, og markedet for fossile brændstoffer er langt fra færdigt. Der er nu en ny spiller blandt olieproducenter med et offshorepotentiale som Norge.
24. JAN 2024 12.05

USA er i dag verdens største olieproducent, og spørger man Danske Bank chefanalytiker, så ser han en række konsekvenser af den position.

- Nu befinder vi os i en ny situation med USA som den største olieproducent i verden. Det vil forhåbentligt give en ny stabilitet, siger Jens Nærvig Pedersen og kommer med begrundelsen:

- Det er et land, som vi er i en politisk alliance med. Så nu afhænger det af markedspriserne. Det vil sige, at vi er ikke afhængige af den politiske situation i et land eller af et kartel af olieproducerende lande.

En ny spiller

Energi-pris-krisen, hvor prisen på olie og anden fossil energi har vist en ting. Det er, at markedet flytter sig, når der er krig, og turbulens driver priserne i vejret. Eksempelvis er ExxonMobil i stor stil begyndt at udvinde olie i Guyana, hvor potentialet er stort.

- De høje priser betyder, at der kommer nye producenter som Guyana, der er engelsktalende og ligger lige ved siden af Venezuela. Landet har store offshore ressourcer. Nu producerer de 400.000 tønder olie om dagen, og det er en lille producent. Men på sigt kan landet blive lige så stor en producent som Norge med en produktion på 1,5 mio. tønder om dagen, siger Jens Nærvig Pedersen.

Som bankanalytiker ser han det som en god ting ved det globale oliemarked.

- Det viser, hvor fleksibelt oliemarkedet er. Når et land lukker ned, åbner et andet op. Selvom investeringerne i Guyana allerede var i gang, da krigen brød ud, fortæller han.

Energikrisen og den grønne omstilling

Den grønne omstilling er på alles læber, og der er et mediebillede, hvor modstanden mod fossile brændstoffer som olie og gas er meget synlig. I Tyskland findes klimaaktivister som ’Die Letzte Generation’, der kræver et brat stop for brugen af fossile brændstoffer nærmest her og nu. Her har analytikeren et nøgternt input.

- Der er mange gode grunde til den grønne omstilling, men på den korte bane er der ingen alternativer til de fossile brændstoffer. Der er kommet fokus på, hvordan og hvornår vi bruger energien. Hvis vi kan have temperaturer bare på en halv grad mindre i vores hjem og tænde opvaskemaskinen om natten, så gør det en forskel. Det kan være små ting, der kan hjælpe, lyder det.

Men en ting står dog helt fast.

- Vi kan ikke omstille fra dag til dag. Når det kommer til energimarkedet og den grønne omstilling, viste krigen i Ukraine i sensommeren, hvad der sker. Folk skiftede fra gas til brænde, siger Jens Nærvig Pedersen.

I det globale perspektiv ser verden dog anderledes ud.

- I EU kigger vi på vores energiforbrug. Men i Asien og Sydamerika vil man gerne have rigere lande som det første, fortæller han og peger på en lille forbedring:

- USA er begyndt at bruge mere gas frem for kul, og det er godt, for det er mere energieffektivt. Og gas udleder mindre CO2 end kul. Men jeg er analytiker på energimarkedet, og i dag kigger jeg også på, om vinden blæser. Det gjorde jeg ikke for 10 år siden. Det påvirker også priserne på gasmarkedet, forklarer Jens Nærvig Pedersen.

JensNærvigII 

Chefanalytiker hos Danske Bank Jens Nærvig Pedersen ser oliemarkedet som stabilt. Det er en stabilitet, han ser som øget med USA som verdens største olieproducent. Foto: Jesper Ernlund Lassen - DOI.dk.

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter