De findes i alle brancher
Fotograf Søren Zeuth vil åbne danskernes øjne for migrantarbejderne, der er usynlige for de fleste, selvom de tit findes over alt.
Foto: Jesper Ernlund Lassen - Danish Offshore Industry - DOI.dk

Migrantarbejdere i Danmark:
”De findes i alle brancher”

Container-udstilling om migrantarbejdere i Danmark er nået til Esbjerg Havn. Fotograf Søren Zeuth arbejder for, at vi skal se og respektere migrantarbejderne.
16. AUG 2024 14.30

Søren Zeuth er ikke i tvivl: Der findes migrantarbejdere i alle brancher i Danmark, og offshorebranchen er ingen undtagelse.

- Jeg har haft kontakt til migrantarbejdere, der arbejder offshore, men de vil ikke være med. Men jeg ser det indenfor alle brancher, fortæller den københavnske fotograf Søren Zeuth.

Han har de sidste to-tre år arbejdet på at gøre opmærksom på migrantarbejdere i Danmark gennem sine fotoportrætter, der i denne weekend er udstillet på Esbjerg Havn. 

- De er svære at finde, og de lever i det skjulte. Nogle gange bor de seks mennesker i et lille hus, der måske endda er udlejet af deres arbejdsgiver, forklarer Søren Zeuth, der giver et eksempel på, hvordan han fandt frem til en migrantarbejder:

- Min ekskones kærestes nabos søn har en jordbærplantage på Sydsjælland.

Herfra stammer et af portrætterne af en sæsonarbejder på jordbærplantagen, der er printet på børstet aluminium, som hænger på indersiden af containeren med meget kraftige magneter.

- Jeg vil give dem en stemme, så vi respekterer og anerkender dem som mennesker. De fortæller mig, at de gerne vil accepteres og ses i øjnene. Vi ved fra tal fra indenrigsministeriet, at der arbejdede 368.000 med udenlandsk pas i Danmark sidste år. Og jeg er ikke i tvivl om, at mørketallet er endnu højere for mennesker, der er her ulovligt, siger Søren Zeuth.

Han har et meget konkret eksempel.

- Her er en mand fra Gambia, der først betalte menneskesmuglere 5.000 dollar (cirka 34.000 kr.) for at komme ind i Europa. Derefter betalte han 43.000 euro (cirka 320.000 kr.) for en falsk identitet, som han arbejdede af ved at arbejde på et hotel i Danmark. Han så aldrig en lønseddel. Han endte med at blive opdaget, da han fik tuberkulose og kom på hospitalet i Danmark. I maj måned blev han udvist til Gambia, fortæller Søren Zeuth.

Begyndte i Tyskland 

Arbejdskraftens frie bevægelighed indenfor EU er med til at skabe grobunden for migrantarbejde. Men fotografen ser også ansvaret for, at migrantarbejderne ofte ender med at være lavt lønnede et sted.

- Den tyske kansler Gerhard Schröder sagde i nullerne, at det er vigtigt at have en lavtlønssektor. Vi har skabt en underklasse, som alle ved, er der, slår han fast.

Der er dog nogle, der kæmper imod den tendens.

- Fagforeninger som 3F gør en stor indsats. I København laver de fx klubber for hvert enkelt land, så migrantarbejdere mødes med deres landsmænd der, og så bliver de oplyst om deres rettigheder, forklarer Søren Zeuth, der foreløbigt har lavet 50 portrætter. Målet er indenfor få år at komme op på 100 portrætter og udgive en bog med dem.

Men de kommende uger er Søren Zeuth on tour med sin containerudstilling med med navnet "De Nye Nomader/Cargo" i det jyske.

- I næste uge rykker jeg til Kulturmøde Mors, og i uge 35 er jeg på Sønder Torv i Vejle, fortæller Søren Zeuth, der klar til at fortælle sine portrætter.

Container-udstillingen kører denne weekend på Britanniavej 3, 6700 Esbjerg foran Huset Gammelhavn ved kajkanten. Udstillingen er støttet af den Jyske Kunstfond.

Opdateret 20. august 2024 kl. 9:27.

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter