Kunstigt åndedræt til sorte kraftværker koster stort millionbeløb
Esbjergværket på Esbjerg Havn er et kombineret kulkraftværk og oliekraftværk, som Ørsted er operatør på. (Arkivfoto.)
Foto: Jens Christian Top/Ritzau Scanpix

Kunstigt åndedræt til sorte kraftværker koster stort millionbeløb

S-regeringens ønske om forsyningssikkerhed ventes at koste trecifret millionbeløb. Hvis elprisen er høj nok, slipper staten for at betale regningen.  
20. NOV 2023 14.03

For et år siden meldte daværende klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen, at S-regeringen ville holde liv i tre af Ørsteds fossile kraftværker, som ellers var planlagt til at spytte sin sidste CO2 ud i atmosfæren. Det var af hensyn til forsyningssikkerheden.

Nu viser det sig, at det kunstige åndedræt til den sorte energi har haft store økonomiske omkostninger for i første omgang Ørsted, men potentielt også staten. Det skriver Klimamonitor.

- Vurderingen er, at det vil koste et trecifret millionbeløb, men at det er tættere på 100 millioner kroner end en milliard kroner. Men der er store usikkerheder i forhold til, hvad det vil koste at sætte i drift, siger Linette Linnemann Pedersen, senior manager hos Energinet.

Den endelige regning for staten kendes endnu ikke, skriver Klimamonitor. Hvis der er en høj elpris, der giver gode indtægter til Ørsted, modregnes det i de beløb, som Energinet ellers skulle betale for at holde liv i de gamle kraftværksblokke.

- Et meget forsigtigt bud vil være, at det for Energinet kan ende med at gå i nul, siger Linette Linnemann Pedersen.

amp

 

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter