Hanstholm Havn
Dilemma: Naturpark, vindmøller og en havns skræntende økonomi
Bestyrelsesformand for Nationalpark Thy Torben Juul-Olsen arbejder for, der ikke skal placeres fire 180 meter høje vindmøller ud mod havet på havnens areal (Lige bag ham på billedet).
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Dilemma: Naturpark, vindmøller og en havns skræntende økonomi

Formanden for Naturpark Thy ser store problemer ved fire 180 meter høje vindmøller på Hanstholm Havn area tæt på naturparken, og han har et alternativ klar.
17. JAN 2023 13.42

Ingen kan være i tvivl, det er noget af Danmarks smukkeste natur, som Naturpark Thy har at byde på, der strækker sig fra Agger Tange hele vejen langt kysten med store dele af baglandet på til Hanstholm. Man skulle tro, at alt var fryd og gammen for naturparken, men bestyrelsesformanden for naturparken Torben Juul-Olsen har en bekymring, som flere danskere kommer til at opleve i fremtiden.

Vi er mødtes ved det fint renoverede Hanstholm Fyr og bevæger os forbi et af fyrets udbygninger gennem et bevokset krat. Vi er på vej til at se en udsigt, som han har vist frem før – helt præcist i sensommeren 2021, hvor byen havde besøg af dronning Margrethe.

- Hun gik med her mig, fortæller Torben Juul-Olsen om den lille sti, der må have været svært at forcere for den dårligt gående regent.

Et øjeblik senere står vi med udsigten, der bogstaveligt talt er panoramisk og så kongelig, at man må blive helt stille.

- Det er her, de skal stå, peger bestyrelsesformanden på et hjørne langs kysten meget tæt på udsigten.

- Det er havnens areal, hvor der er planlagt fire 180 meter høje vindmøller. Det er virkelig synd for naturoplevelsen, og vi er bekymrede over fuglelivet som tinksmeden, regnspove og tranen, fortæller han.

De planlagte møller er af en højde, som ellers næsten kun bliver set offshore. Men nu er de planlagt på havnen areal. Situationen er tilmed den, at havnen har et underskud, der gør enhver indtjening bydende nødvendig. Torben Juul-Olsen kender udmærket til kommunal vindmølleplanlægning, som tidligere teknisk direktør i Thisted Kommune har han allerede tilbage i ’90’erne været med til at modtage en pris for god vindmølleplanlægning. Havnedrift kender han også udmærket, for han har hele to gange indenfor de sidste årti været konstitueret som havnedirektør i Hanstholm Havn.

- Jeg er en stor tilhænger af vindmøller, men dyrelivet og hele biodiversiteten er vi bekymrede for, forklarer han.

Indenfor det sidste år har Torben Juul-Olsen også forsøgt at gøre opmærksom på en alternativ placering til møllerne ved at henvende sig til Hanstholm Havns nyligt afgåede bestyrelsesformand. I mellemtiden er havnen kommet tilbage til kommunen, og nu begynder arbejdet lidt på ny.

- Jeg forslår, at de fire møller i stedet bliver stillet op ved Hjertebjerg. Der står der otte møller, som er cirka 25-30 år gamle. Jeg håber bestemt, man finder en bedre løsning, som den, siger Torben Juul-Olsen.

Torben Juul-Olsen 

Torben Juul-Olsen har sat gang i en diskussion om placering af flere landbebaserede vindmøller, som Danmark med al sandsynlighed skal have i fremtiden. (De fire planlagte vindmøller skal ligge til venstre for Torben Juul-Olsen i billedet.)

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter