Verden tager små skridt væk fra klimakrise
Verdens lande er allerede blevet enige om, at brugen af kul, hvor teknologi ikke fjerner CO2, skal nedfases. I år kan et større skridt blive taget. Her ses et kulkraftværk i Polen. (Arkivfoto).
Foto: Kuba Stezycki/Reuters

Verden tager små skridt væk fra klimakrise

En gennemgang af verdens klimaplaner viser, at de langtfra er nok til at nå mål i Parisaftalen. Det giver ifølge minister ammunition til snarlige forhandlinger.  
15. NOV 2023 13.44

Politikerne er ikke blege for at bruge store ord, når de taler om, hvor alvorlig klimakrisen er, men det kniber med at sætte handling bag. Selv efter et år med varmerekorder og voldsomt vejr er verdens samlede planer langt fra nok til at nå Parismålene, der blev sat for at afværge de værste konsekvenser af klimaforandringerne.

Det slår FN's Klimasekretariat, UNFCCC, fast i en ny rapport inden det store klimatopmøde COP28 i De Forenede Arabiske Emirater om få uger.

- Rapporten viser, at regeringerne tilsammen tager små skridt mod at afværge klimakrisen, siger direktør Simon Stiell i en pressemeddelelse.

- Og den viser, at regeringerne skal tage drastiske skridt frem ved COP28 i Dubai for at komme på sporet, lyder det.

UNFCCC har set verdens nationale klimaplaner - det, der kaldes NDC'er - efter i sømmene, og resultatet er ikke opløftende læsning. Selv hvis landene leverer de reduktioner, de har lovet - hvilket ikke er sikkert - vil udledningen i 2030 kun være to procent lavere end i 2019.

Milevidt fra Parisaftalens mål

Det er milevidt fra reduktionen på 43 procent, som FN's Klimapanel, IPCC, har sagt, er kritisk for at begrænse temperaturstigningen til 1,5 grader.

Det er en del af målet i Parisaftalen, som verden satte for at undgå de værste konsekvenser af klimaforandringerne, og at de bliver ustoppelige. Ifølge FN's generalsekretær, António Guterres, afviger verdens klimaplaner markant fra, hvad videnskaben siger, der skal til.

- Verden formår ikke at få greb om klimakrisen, lyder det i en meddelelse.

Han understreger, at COP28 bliver nødt til at være topmødet, hvor gabet mellem, hvad der er brug for, og hvad der bliver gjort, lukkes. Ved mødet skal verdens lande for første gang evaluere, hvor langt vi er fra målene i Parisaftalen, og der er altså lang vej endnu.

Evalueringen skal få de hårde facts på bordet, inden at verdens lande skal melde ind med nye NDC'er, som har afleveringsfrist i 2025.

- Hver brøkdel af en grad (som temperaturen stiger, red.) tæller, men vi er alvorligt på afveje, siger Simon Stiell fra UNFCCC.

- COP28 er vores mulighed for at ændre det, slår han fast.

Chance for gennembrud i aftale om udfasning af fossile brændsler 

En af de ting, der ventes at være i fokus på årets klimatopmøde, er et slagsmål om udfasningen af fossile brændsler som olie. Selv om der bruges mere og mere vedvarende energi, står brændsler som olie, kul og gas stadig for omkring 80 procent af verdens energiforbrug.

Hidtil har det mest progressive på området været, at det ved COP26 blev besluttet, at brugen af "usvækket" kul skal nedfases. Det betyder, at der fremover gerne må brændes kul af, hvis CO2'en fjernes, så den kan gemmes væk i stedet for at ende i atmosfæren.

Andre brændsler blev ikke nævnt, men efter 27 klimatopmøder ser det ud til, at der i år kan blæse andre vinde ind over forhandlingerne. Minister for global klimapolitik Dan Jørgensen (S) har tidligere vurderet, at der er en reel chance for et gennembrud på det område i år. I en kommentar peger han på, at timingen for den nye rapport er god.

- Den giver ammunition til de kommende forhandlinger under COP28.

Det går for langsomt med at reducere udledningerne, mener han. Det nytter dog ikke, at det kun er Danmark og EU, som går forrest.

- Specielt de største udledere skal simpelthen få turbo på den grønne omstilling. Jeg vil personligt bruge rapporten som argument for, at vi i år bør vedtage globale mål for vedvarende energi og energieffektivitet, skriver han i en kommentar.

COP28 afholdes i De Forenede Arabiske Emirater. Det starter 30. november og er planlagt til at slutte 12. december. Det går dog normalt over tid.


/ritzau/

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet