Trump som præsident vil sende verden på en katastrofal klimakurs
USA's ekspræsident Donald Trump har planer om at tilbagerulle de klimapolitikker, som præsident Joe Biden har fået indført. Herunder USA's første store klimalovgivning. (Arkivfoto). - Foto: Mike Stewart/Ritzau Scanpix

Trump som præsident vil sende verden på en katastrofal klimakurs

Verden kan vinke farvel til Parisaftalens mål om højst 1,5 graders global opvarmning, hvis Donald Trump bliver præsident i USA igen, viser analyse.
1. APR 2024 13.00

Det ser sort ud for den globale kamp mod klimaforandringerne, hvis Donald Trump vinder præsidentvalget i USA til november over den siddende præsident, Joe Biden. Det er konklusionen i en analyse, som det britiske klimamedie Carbon Brief har lavet. Mediet har gennemgået Bidens indførte klimapolitikker og betydningen af dem for USA's klimaaftryk.

Politikker, som Trump har varslet, at han vil omgøre. Det er langtfra givet, at Trump bare kan trække politikkerne tilbage, hvis han bliver præsident. Men hvis det går, som han ønsker, vil det have kæmpe negative konsekvenser for klimaet.

Ifølge analysen kan Trump som præsident føre til, at USA frem mod 2030 vil udlede, hvad der svarer til fire milliarder ton CO2-ækvivalenter mere end med Biden ved roret.

CO2-ækvivalenter er en fælles enhed for alle drivhusgasser. Her omregnes effekten af de andre gasser som eksempelvis metan, så der er et samlet tal for drivhusgasudledningen.

Fire milliarder ton CO2-ækvivalenter svarer til de samlede årlige udledninger fra EU og Japan tilsammen. Eller til den samlede årlige klimabelastning fra de 140 lande i verden med lavest udledning af drivhusgasser.

Det er altså potentielt ikke så lidt ekstra udledning fra USA, som er verdens næststørste udleder af CO2 efter Kina.

Trump vil indynde hos klimaskeptisk vælgerskare

Analysen bemærker, at skønnet kan overvurdere, hvor stor en effekt Trump som præsident vil have på USA's udledninger. For eksempel kan han ikke nødvendigvis tilbagerulle Bidens politikker, der i forvejen ikke går langt nok i forhold til at nå USA's klimamål for 2030 og 2050.

Omvendt kan Trump også være endnu værre for klimaet end skønnet. For eksempel er ekspræsidentens løfte om, at der skal bores meget mere efter olie, ikke taget med i ligningen.

- Bor, baby, bor, siger han ved sine vælgermøder.

Trump ønsker at skabe flere job i den fossile industri, hvor han har en stor vælgerskare. Rådgivere tæt på Trump siger til The Guardian, at han ved en ny præsidentperiode vil gå endnu længere for at indynde sig hos vælgerskaren, der ikke tror på klimaforandringerne.

Han vil skrotte USA's første store klimalovgivning, som Biden har indført, fjerne forskere tilknyttet regeringen og skrue markant op for boringer efter olie og gas.

- Han vil omgøre alt, hvad Biden har gjort. Han vil rykke hurtigere og gå længere end sidst, siger Myron Ebell, som i 2016 blev udpeget af Trump til at være i spidsen for miljøagenturet EPA i en overgangsperiode, til The Guardian.

Klimaforsker: Trump vil ødelægge alt

Det vil være "utroligt dumt" at give Trump et comeback. Det mener Andrew Rosenberg, klimaforsker ved University of New Hampshire. Årtiers fremgang vil gå tabt, og det vil "ødelægge alt", siger han til The Guardian.

- Biden og Trump står i skarp kontrast til hinanden. Synes jeg, at Biden er det bedste af det bedste? Selvfølgelig ikke. Men sammenlignet med Trump? Det er bare uhyggeligt, siger han.

Da Trump senest var præsident, meldte han USA ud af den globale klimaaftale Parisaftalen. Aftalen, som Biden fik USA tilbage i, går ud på at holde de globale temperaturstigninger under helst 1,5 grader sammenlignet med årene i den førindustrielle periode 1850-1900.

Jo lavere, de globale temperaturstigninger holdes, jo færre konsekvenser er der fra klimaforandringerne. Men det mål kan verden så godt som vinke farvel til, hvis Trump får sin vilje, lyder det i analysen fra Carbon Brief.

- Uanset den præcise påvirkning, så vil endnu en Trump-periode, hvor Bidens klimaarv succesfuldt afvikles, sandsynligvis slukke de globale håb om at holde den globale opvarmning under 1,5 grader, hedder det.


/ritzau/

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet