Polytech bruger offshore erfaring til ny forkantsbeskyttelse
Polytech lancerer ny løsning til forkantsbeskyttelse af onshore møller, der er udviklet med erfaringen fra offshore.
Foto: Polytech

10.000 timers udviklingarbejde:
Polytech bruger offshore erfaring til ny forkantsbeskyttelse

Polytech udvider sin løsning til beskyttelse af forkanten på vindmøllevinger til nu også at omfatte landvindmøller.
19. FEB 2024 12.00

Innovation og udviklingarbejde er noget, som Polytech i Bramming kan. Det har nu ført til, at et nyt produkt er kommet på markedet.

- Der er ikke nogen standardløsning inden for forkantsbeskyttelse af vindmøllevinger, fordi betingelserne kan være meget forskellige alt efter, om møllen står på havet eller i en ørken. Møllens størrelse spiller også ind. I 2016 lancerede vi vores unikke ELLETM forkantsystem, som i dag sidder på over 70 pct. af alle havvindmøller. Det er den erfaring, vi
bygger videre på og udvider med ELLETM Onshore, forklarer adm. direktør Mads Kirkegaard i virksomhedens pressemeddelelse.

ELLETM Onshore kan installeres under produktionen eller eftermonteres fra en kurv eller reb.

Polytech er foreløbigt den eneste producent på markedet med en DNV-certificeret forkantsbeskyttelse af vinger  med ELLETM. Det var derfor oplagt for Polytech at følge de samme skrappe og intensive testkriterier, der kræves ved erosion ved regn, hagl og sand samt vedhæftning og klæbekraft mm.

- Vi har brugt mere end 10.000 udviklingstimer og testet ELLETM Onshore løsningen på tre kontinenter, så møllejere får optimal beskyttelse, aerodynamik og holdbarhed, som passer til landvind. Her skal der hverken bruges kantforsegler, våd maling, ekstra træning eller specialtilpasning, og løsningen kan installeres i tørvejr eller regnvejr. De affasede kanter gør os også i stand til at lægge ekstra beskyttelse midt på vingekanten, som er særligt udsat, forklarer chefingeniør hos Polytech Michael Drachmann Haag.

Erosion af vindmøllevinger er og vil fortsat være en stor udfordring for verdens ejere og operatører i takt med, at møllerne vokser, og hastigheden på vingerne dermed stiger. Dertil kommer, at vindmøllerne nu opstilles i stadigt mere afsidesliggende egne. Samlet set betyder det, at der er stor interesse for at finde forkantsbeskyttelse, som holder regningen på vingeskader nede.
 
- Vores DNV-certificerede beregninger viser, at ELLETM Onshore vil holde mindst 10 år på de fleste landvindmøller. Som ejer behøver du derfor kun at installere vores løsning en eller to gange i levetiden i stedet for at udskifte eller reparere vingerne flere gange. På den måde er produktionen af strøm beskyttet, og vi undgår, at stumper af ødelagte vinger spreder sig i lokalområdet. Det er dog vigtigt, at alle mølleejere, som vil i gang med den her løsning, bruger vores beregningsværktøj, så de har styr på, hvor meget af vingen, der skal beskyttes,  tilføjer salgsdirektør Thorbjørn N. Rasmussen.

ELLETM Onshore er som nævnt optimeret til landvindmøller. Dermed komplementerer det Polytechs oprindelige forkantsbeskyttelse, som fremadrettet omdøbes til ELLETM Offshore. Den løsning er ideel til havs og til udsatte lokationer på land.

Fremadrettet vil Polytech tilbyde flere typer forkantsbeskyttelse inden for ELLETM familien.

jel

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet