Norges oliefond tabte 1100 mia. kr. i 2022
Tabet skyldes ifølge administrerende direktør Nicolai Tangen især krigen i Ukraine, høj inflation og stigende renter. (Arkivfoto.)
Foto: Ntb Scanpix/Reuters

Norges oliefond tabte 1100 mia. kr. i 2022

Tabet, det største i fondens historie, skyldes især krigen i Ukraine, høj inflation og stigende renter.  
31. JAN 2023 10.23

Norges oliefond tabte 1637 milliarder norske kr. på sine investeringer i 2022. Det skriver oliefonden i en pressemeddelelse. Beløbet svarer til omkring 1100 milliarder danske kr. og er det største tab i oliefondens historie. Hidtil lød det største tab på 633 milliarder norske kr. i 2008 ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Markedet blev påvirket af krigen i Europa, høj inflation og stigende renter. Det har negativt påvirket både aktie- og obligationsmarkedet på samme tid, hvilket er usædvanligt, siger administrerende direktør Nicolai Tangen i pressemeddelelsen.

Tabet svarer til en afkastningsgrad på minus 14,1 pct. Trods tabets massive størrelse var afkastet ifølge oliefonden 0,88 procentpoint - eller 118 milliarder norske kr. - bedre end afkastet på det indeks, som fonden måler sig op imod.

Samtidig voksede fondens samlede værdi også med 642 milliarder norske kr. til 12.429 milliarder norske kr. per 31. december 2022. Det skyldes først og fremmest kronekursen, som har gjort de udenlandske investeringer mere værdifulde.

Men det skyldes også, at den norske regering i 2022 ifølge mediet E24 havde 1085 milliarder norske kr. til gode i olie- og gasindtægter - et beløb som dermed blev tilført fonden.

En af verdens største investorer

Norges oliefond er en af verdens største investorer og blev stiftet i 1996. Fonden investerer indtægter fra Norges olie- og gasindustri og har aktieposter i omkring 9300 selskaber verden over. I alt ejer oliefonden 1,3 procent af alle børsnoterede aktier.

Fonden har større aktieposter i en række danske virksomheder som GN Store Nord, ISS, Novo Nordisk og Maersk. Det er tilladt for de norske politikere at bruge oliefondens mange milliarder til politiske tiltag.

De må dog maksimalt bruge tre procent af oliefondens værdi om året. Idéen med grænsen er, at den norske oliefond årligt ventes at vokse med omkring tre procent i renter. Ved at holde sig under grænsen bruger man dermed kun renterne og ikke selve oliefonden.

/ritzau/
 

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet