Naturgasforbruget er styrtdykket under krigen
Her ses det ene af de danske gaslagre. Det ligger ved Lille Torup nord for Viborg. (Arkivfoto).
Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Naturgasforbruget er styrtdykket under krigen

De seneste to år er det danske forbrug af naturgas faldet 37 procent. Den russiske gas er dog ikke helt væk, og vi har ifølge professor stadig et problem.
23. FEB 2024 13.40

Det skabte frygt for en energikrise, da Rusland for to år skruede ned for sin store eksport af naturgas til Europa efter angrebet på Ukraine. Energipriserne bragede op, men nu er vi snart igennem den anden vinter uden energimangel, og naturgasprisen er på niveau med før krigen.

Under krigen er forbruget af naturgas i Danmark styrtdykket. De seneste to år er det faldet 37 pct.. Det viser tal fra Energistyrelsen, som Green Power Denmark, der repræsenterer energisektoren, har analyseret.

- Faldet er drevet af, at de danske husholdninger og virksomheder har været gode til at spare på energien. Samtidig har vi set, at mange har været gode til at udskifte naturgassen og kommer over på andre brændsler, forklarer cheføkonom Martin Ingerslev.

Andre varmeformer og biogas hjælper

Det gælder blandt andet inden for boligopvarmning, hvor mange naturgasfyr er blevet erstattet af varmepumper eller fjernvarme. Derudover er der nu mere biogas, der er fremstillet af husdyrgødning og andet vådt organisk restmateriale, i gasnettet end før.

- Det er godt for klimaet, at vi holder op med at bruge fossile brændsler og får brugt grønne energikilder i stedet, siger Martin Ingerslev.

Det samlede gasforbrug - altså både naturgas og biogas - i Danmark er på to år faldet 22 pct. En del af faldet er erstattet af et højere elforbrug.

Danmar var godt rustet

Ifølge professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen, Aalborg Universitet, har Danmark været bedre rustet til krisen end flere andre lande.

- Under hele krisen har vi stået vanvittig godt i forhold til vores afhængighed af naturgas, når man sammenligner med andre lande, der har to-tre gange så meget naturgas i deres energimiks som os.

Det tilskriver han blandt andet, at der helt tilbage efter oliekrisen i 70'erne blev tænkt i energibesparelser og at hæve energieffektiviteten.

Naturgassen bruges flere steder i samfundet. En tredjedel af den bruges i landets industrivirksomheder. Cirka en fjerdedel bruges til boligopvarmning. Det bruges i cirka hver syvende bolig, men det er et politisk mål, at det er slut med naturgasfyr i 2035.

Det bruges også til elproduktion, og derfor smittede det også af på elprisen, da Rusland skruede ned for gashanerne efter krigen i Ukraine.

Lang vej til samfund unden natugas

Gasprisen er nu tilbage på niveauet fra før krigen, men er stadigvæk højere end i årene før, fortæller Martin Ingerslev fra Green Power Denmark Han peger på, at det kræver et langt, sejt træk, før naturgas er fortid.

- Derfor er det afgørende, at vi fortsætter de gode vaner, vi har lært under energikrisen. Ud over at sende naturgasfyr på pension skal vi bruge strømmen, når den er grøn og billig. Samtidig skal udbygningen af vindmøller og solceller gevaldigt op i tempo, så vi har grøn strøm til varmepumper, elbiler og industri, siger han.

Inden krigen i Ukraine fik Europa op mod 46 pct. af sin naturgas fra Rusland. Det er dog ikke, fordi der slet ikke flyder russisk gas hertil længere. Sidste år kom 12-14 pct. af naturgassen i Europa stadig fra Rusland. Den kom bare via rør i Tyrkiet og Ukraine og som flydende naturgas.

- Så vi har stadig et problem, og det håber jeg også, at man er klar over inde på Christiansborg, siger Brian Vad Mathisen fra Aalborg Universitet.

- At vi i Europa går fra at være afhængig af russisk gas til at være afhængig af flydende naturgas fra verdensmarkedet, er ikke en gunstig situation.

Derfor er det vigtigt, at vi fortsætter med at få lagt fjernvarmerør ud, får elektrificeret industrien og øger mængden af vedvarende energi. Hvis vi har et naturgasforbrug, hvor vi systematisk er afhængig af import af flydende naturgas, så er vi ilde stedt, mener Brian Vad Mathiesen.

Gasforbruget i Danmark:

  • I starten af 00'erne voksede naturgassens rolle for Danmarks energiforbrug, og i 2004 udgjorde det 25 procent.
  • I 2021 var det faldet til 12 procent, og siden krigen i Ukraine er det faldet yderligere.
  • Cirka 360.000 kunder er tilsluttet gasnettet. Langt de fleste er husejere, og omkring hver syvende bolig opvarmes med gas.
  • Det er dog under afvikling, og politisk er der et mål om, at gasfyrene i de danske hjem er fortid i 2035.
  • Cirka en fjerdedel af naturgassen blev i 2021 brugt til boligopvarmning og en tilsvarende andel til el- og fjernvarmeproduktion.
  • Industrien står dog for cirka en tredjedel af det samlede gasforbrug - særligt fremstillingsindustrien.

Kilder: Gasfakta, Danmarks Statistik.


/ritzau/

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet