Nationalmuseet vil fremstille fossilfri plastik

I projektet vil Nationalmuseet blandt andet undersøge, om man kan bruge coating fra papkrus i ny type plastik.
15. JUL 2024 8.21

Forskere fra Nationalmuseet vil i et nyt projekt udvikle en ny type bæredygtig plastik, hvor fossile brændstoffer er skiftet ud med affald. Det er meningen, at plastikken skal bruges til langtidsholdbare produkter.

Det skriver Nationalmuseet i en pressemeddelelse.

Ifølge Yvonne Shashoua, der er forskningsprofessor på Nationalmuseet og leder af det nye projekt, er det målet af bruge affald med lille værdi, som derfor ikke genbruges, og lave det til plastik.

- Papkrus indeholder eksempelvis et tyndt lag coating, som det danske affaldssorteringssystem ikke kan håndtere i dag, men som vi vil forsøge at udskille.

- På samme måde kan vi ekstrahere og rense cigaretskod, så materialet kan genanvendes, siger hun i pressemeddelelsen.

Projektet, der har fået navnet "Healthy Plastic from Waste", er sat til at vare tre år. Det er blevet støttet med fem millioner kroner af Novo Nordisk Fonden. Formålet er ikke at tjene penge på projektet, men at der kommer ny viden, som kan deles med omverdenen og "komme os alle til gavn", lyder det.

Ifølge Yvonne Shashoua kommer man "ikke helt udenom plastik i dag". Men det kan gøres mere bæredygtigt.

- Altså det omvendte af vores udbredte brug-og-smid-væk-kultur, som jeg mener, vi er nødt til at ændre.

- Hvis vi kun havde 100 ton plastik tilbage i verden, hvordan ville vi så helst bruge det? Nok ikke til engangsplastik, men formentlig til produkter, som vi anså som livsnødvendige og vigtige for vores sundhed, siger hun.

De fleste vil nok forbinde Nationalmuseet med museumsbesøg og ikke forskning i plastik, men museet har blandt andet over 7000 kulturhistoriske genstande i netop det materiale - blandt andet legoklodser og barbiedukker.

Desuden har museet i 25 år forsket i fremstillingen og nedbrydelsen af plastik for at få en bedre forståelse for, hvordan det bedst bevares.

jel /ritzau/

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet