Kæmpe energipark til 60 mia. kr. på vej i Ringkøbing-Skjern
Visualisering af energiparken.
Foto: GreenGo Energy

Kæmpe energipark til 60 mia. kr. på vej i Ringkøbing-Skjern

Udvikleren GreenGo Energy og Ringkøbing-Skjern Kommune har indgået et samarbejde om projektet 'Megaton', som skal producere en million ton grønne brændstoffer årligt senest i 2030.
24. JAN 2023 13.15

RINGKØBING-SKJERN: Danmarks og en af verdens største energiparker kan være på vej i Ringkøbing-Skjern Kommune. I hvert fald har GreenGo Energy og kommunen lanceret et samarbejde om at udvikle en grøn energipark baseret på fire GW vedvarende hybrid sol- og vindenergi, der etableres direkte til en ny energipark, hvor kernen bliver to GW elektrolyse.

Energiparken vil blive etableret ved den kommende Stovstrup 400kV-transformerstation øst for Tarm. Det oplyser parterne i en pressemeddelelse.

Målsætningen med projektet, der går under navnet 'Megaton', er en produktion på over en million ton grønne brændstoffer årligt. Håbet er, at projektet kan blive et nyt vartegn for Danmark og være med til at positionere Danmark som et foregangsland inden for PtX-industrien. Ambitionen er, at energiparken og de fuldt integrerede VE-projekter skal være i drift før 2030.

- Dette er uden sammenligning det mest ambitiøse og perspektivrige projekt, vi som byråd er blevet præsenteret for. Som Danmarks klimakommune nr. 1 har vi i mange år gået forrest i kampen for klimaet. Nu får vi muligheden for at gå forrest igen. Derfor er jeg også begejstret for, at GreenGo Energy ser en mulighed for at gennemføre et projekt af den kaliber i Ringkøbing-Skjern, siger borgmester Hans Østergaard (V).

Koster 60 mia. kr.

For at projektet kan føres ud i livet, kræver det dog massive investeringer. Den samlede investering i Megaton-projektet forventes at være omkring 60 milliarder kr. Investeringen skal komme fra GreenGo Energy’s kunder og partnere.

- Med Megaton-projektet og udviklingen af én af verdens største energiparker i det vestjyske kommer vi til atter at sætte Danmark på verdenskortet som ledende inden for omstillingen til 100 pct. grøn strøm og de grønne brændstoffer, der er helt nødvendig for at nå de globale klimamålsætninger frem mod 2050, siger Karsten Nielsen, der er adm. direktør for GreenGo Energy, og fortsætter:

- Vi er glade for, at byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune er lige så ambitiøse på den grønne omstilling som GreenGo Energy.

Også i den grønne erhversorganisation Green Power Denmark ser man store perspektiver i Megaton-projektet og giver ros til Ringkøbing-Skjern for at tage imod projektet..

- Det her projekt er på alle mulige måder stort. Der skal lyde en stor ros til GreenGo Energy for at foretage den grønne investering og sammen med Ringkøbing-Skjern Kommune at vise vejen for, hvordan man effektivt og med lokal opbakning kan arbejde sammen om at få etableret grønne energiprojekter. Der er en masse læring at hente i projektet, og jeg håber, at andre kommuner vil lade sig inspirere, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

Nøje udvalgt placering

En afgørende forudsætning for konkurrencedygtige PtX-projekter i stor skala er kontrol over vedvarende energi i nødvendige mængder og med den rette prissætning. Ligeledes er det afgørende, at VE-produktionen dækker hele året rundt,

Udgangspunktet og forudsætningen for Megaton er således GreenGo Energy’s udviklingsportefølje på 4.000 hektar landbaserede sol- og vindprojekter i kommunen og hertil to GW havvind som tages ud af GreenGo Energy’s udviklingsportefølje af havvind-projekter, der primært er ansøgt under åben dør-ordningen. De endelige lokationer for de energiproducerende aktiver ligger ikke fast endnu, men skal i den kommende periode kvalificeres i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune og lokale interessenter.

De  fire GW sol- og vindprojekter vil producere 11,5 TWh grøn strøm årligt – det svarer til mere end 30 pct. af Danmarks nuværende totale elforbrug. Over 85 pct. forventes brugt direkte i Energiparken i produktionen af grønne brændstoffer.

GreenGo Energy har i længere tid arbejdet tæt sammen med lodsejere og naboer til det 350 hektar store grundareal, der grænser op til den kommende Stovstrup 400kV-transformerstation øst for Tarm - arealer, som kommunen allerede har udpeget til energiintensive erhverv som PtX. En placering ved én af landets største transformerstationer ses som strategisk vigtig.

- Lokationen ved Stovstrup-transformeren er ideel som et eksisterende knudepunkt for el-transmission med 400kV udvidelsen, men også set i lyset af den planlagte hydrogenrørledning til Europa, der er under udvikling og planlægges etableret inden 2030, siger Anders Heine Jensen, direktør for P2X og Offshore Wind hos GreenGo Energy.

GreenGo Energy blev etableret i 2011 og har i dag mere end 14 GW vedvarende energi- og P2X-projekter i forskellige udviklings- og konstruktionsstadier i flere amerikanske stater og i Nordeuropa.

amp

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet