Høje oliepriser medvirkende til tiende rentestigning i streg fra ECB

Renteknap har været rødglødende i over et år, og det mærkes. Men nu kan det være slut, siger økonom.  
14. SEP 2023 15.10

Den Europæiske Centralbank (ECB) sætter den ledende rente op med et kvart procentpoint til 4 pct. Det meddeler ECB. Det er 10. gang i træk, at renten sættes op. Der er tale om et rekordniveau.

- ECB trykker på renteknappen. Knappen har været rødglødende i over et år, som har bragt ti renteforhøjelser på stribe, konstaterer Jeppe Juul Borre, der cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

- Det kan mærkes hos boligejere og i den brede økonomi. Meget tyder dog på, at der ikke kommer flere renteforhøjelser fra ECB, selv om intet står mejslet i sten, siger han.

Formålet med renteforhøjelserne er at stoppe og rulle inflationen tilbage i euroområdet. Europæisk økonomi har vist svaghedstegn, men prispresset er stadig for højt til ECB's temperament, siger Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri.

ECB forventer, at kerneinflationen i eurozonen aftager fra 5,1 pct. i 2023 til 2,9 pct. næste år og 2,2 pct. i 2025.

Rusland og Saudi-Arabien presser oliepriserne op

Inflationen er halveret, siden priserne begyndte at løbe stærkt sidste år. Men stigende energipriser giver lige nu et inflationært pres.

Forklaringen skal blandt andet findes i Rusland og Saudi-Arabien. De to lande er ifølge Financial Times blevet enige om at skære i olieproduktionen som en del af Opec.

Ifølge Financial Times er Ruslands og Saudi-Arabiens mål at presse prisen på en tønde olie op på 100 dollar fra de nuværende cirka 90 dollar.

Tine Choi Danielsen, der er chefstrateg i PFA. tror på, at ECB kommer til at skele til USA, hvor de seneste inflationstal for august viste, at højere energipriser er med til at presse inflationen i landet op.

/ritzau/

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet