Havvindgiganter vil skabe klarhed over projekters CO<sub>2</sub>-udledning
Det skal være nemmere at sammenligne havvindmølleprojekters udledninger. (Arkivfoto.)
Foto: Ørsted

Havvindgiganter vil skabe klarhed over projekters CO2-udledning

11 havvindudviklere bl.a. Shell, Total Energies, Vattenfall og Ørsted indgår samarbejde med Carbon Trust om at gøre fremtidens havvind endnu mere bæredygtig.  
31. JAN 2023 13.41

Der er store ambitioner for havvind måde i Europa og i resten af verden, og flere og flere aktører bevæger sig ind på markedet for at sikre grøn energi. Men hvor grønne er de forskellige projekter egentligt målt op mod hinanden. Det vil 11 havvindudviklere i form af bp, EnBW, Fred Olsen Seawind, Parkwind, RWE, ScottishPower Renewables, Shell, SSE, Total Energies, Vattenfall og Ørsted nu skabe fælles fodslag om. 

Derfor er parterne gået sammen med den global konsulentvirksomhed med speciale i klimaforandringer 'Carbon Trust' i det nye Offshore Wind Sustainability Joint Industry Programme, der har til formål at udvikle den første fælles metode til måling af CO2-udledning fra havvindmølleparker i et livscyklusperspektiv, herunder udledning fra produktion af materialer og installation af vindmølleparker.

- Vores erfaring med forskellige fælles projekter på tværs af branchen er bevis på, at samarbejde er nøglen til at lykkes. I løbet af de seneste 14 år har vi fokuseret på at opskalere markedet for havvind via vores brancheprogrammer, fx Offshore Wind Accelerator og Floating Wind Joint Industry Programme. Nu er det tid til at fokusere på innovation og på at opskalere på en bæredygtig måde, så vi kan skabe en mere robust og konkurrencedygtig branche. Vi er glade for at samarbejde med så mange aktører verden over, hvis fælles stemme har potentiale til at løfte branchen til et nyt niveau, siger Jan Matthiesen, direktør for Offshore Wind hos Carbon Trust.

Fælles standard sikrer lavest mulige CO2-aftryk

Formålet med programmet er at hjælpe den globale havvindindustri med at opskalere så bæredygtigt som muligt og fortsætte sit vigtige bidrag til at begrænse konsekvenserne af klimakrisen. En fælles standard kan sikre, at udbygningen af havvind har det lavest mulige CO2-aftryk, og tilskynder samtidig til at sammenligne udviklere og havvindmølleparker på tværs af projekter, skriver parterne i en fælles pressemeddelelse.

- Mens vi i branchen forbereder os på en massiv og nødvendig udbygning af havvind, er det vigtigt også at reducere udledningen fra forsyningskæder og drift. Det vil en fælles metode hjælpe os med, samtidig med at vi øger gennemsigtigheden for regeringer, investorer og leverandører, og gør det muligt at sammenligne på tværs af udviklere og projekter, sigerIngrid Reumert, som er Senior Vice President og direktør for Global Stakeholder Relations hos Ørsted

Selvom produktionen af havvindenergi udleder markant mindre CO2 end fossil energi, er sektoren stadig nødt til at arbejde sammen om at gøre sin værdikæde fri for CO2- og ressourcetunge produktionsformer, opførelse og drift og tage fat på centrale områder som stål, cement og brændstof.

Det første projekt, der leveres som en del af det nye Offshore Wind Sustainability Joint Industry Programme, vil:

  1. Udvikle den første standardiserede metode, der gør udviklere i stand til at beregne udledningen fra deres havvindmølleparker i hele livscyklussen, herunder upstream-værdikæde, anlægsfase og driftsfase
  2. Samarbejde med branchen om at forbedre kvaliteten og tilgængeligheden af data og fremme gennemsigtigheden i forsyningskæden
  3. Identificere de vigtigste kilder til CO2-udledning i værdikæden og i havvindmølleparkens livscyklus.


Programmet starter officielt i januar 2023, og selve metoden forventes at være klar til brug for hele branchen i 2025.

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet