Green Power Denmark glæder sig over aftale: Har længe efterspurgt ny regulering

Mandag har et bredt flertal i Folketinget vedtaget nye regler for reguleringen af elnetselskaberne. De nye regler baner vejen for en udbygning af elnettet, mener Green Power Denmark.
10. JUN 2024 13.43

Det danske samfund bliver mere og mere elektrificeret i de kommende år. For at transportere de store mængder el ud til forbrugerne, skal de danske elnetselskaber investere mange milliarder i at forstærke og udbygge distributionsnettet. 

Derfor har Green Power Denmark gennem flere år presset på for, at politikerne tilpasser den økonomiske regulering af selskaberne. Det sker nu med den nye aftale, som regeringen har indgået med et bredt flertal i Folketinget

Med den nye aftale får elnetvirksomhederne bl.a. fremover et elektrificeringstillæg til investeringer, så eldistributionsnettet ikke bliver flaskehals for den grønne omstilling. Tillægget opkræves hos elforbrugerne årligt via tariffer frem mod 2040. Ekstraudgiften i 2040 forventes at udgøre ca. 43 kr. for en gennemsnitlig husstand med et elforbrug på 4.000 kWh.

Den grønne erhvervsorganisation roser regeringen for at inddrage branchen i processen og glæder sig over mandagens aftale tilkendegiver erhvervsorganisationen i en meddelelse. 

- Det her er afgørende for den grønne omstilling og kan være fingeren på den power knap, der sætter fart på elektrificeringen. Med aftalen får elnetselskaberne mere forudsigelighed og sikkerhed for de store og langsigtede investeringer, de foretager. Vi styrker forbindelsen mellem klimadrøm og virkelighed, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark og fortsætter:

- For at nå vores klimamål skal vi erstatte kul, olie og naturgas med CO2-fri strøm i opvarmning, industri og transport i et langt højere tempo, end vi gør i dag. For at det kan lade sig gøre, har vi brug for et endnu stærkere elnet

Slut med at være bagudskuende

Den nuværende regulering har ikke givet elnetselskaberne tilstrækkelig mulighed for at få indtægter til et niveau, der kan dække de nødvendige investeringer i et fremtidssikret elnet. Den har været bagudskuende og taget udgangspunkt i, hvordan elforbruget tidligere så ud - uden at tage højde for, at det stiger markant de kommende år.

Men det ændrer den nye politiske aftale altså, når netselskaberne fra 2025 blandt andet indfører et grønt tillæg til reguleringen af selskabernes indtægtsramme.

- Selskaberne knokler allerede med at etablere tykkere kabler og stærkere transformerstationer, og frem mod 2030 og i årene efter bliver opgaven kun større. Vi ser ind i milliardinvesteringer i det elnet, der er hovedvejen til en grøn, sikker og konkurrencedygtig fremtid, siger Kristian Jensen.

amp

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet