Evida og Energinet ser frem til at varetage dansk brintinfrastruktur

Ny politisk aftale om ejerskab og drift af brintinfrastruktur giver Evida og Energinet stor rolle i udviklingen af en rørført infrastruktur, der kan understøtte fremtidens brintøkonomi. Direktørerne i de statlige
23. MAJ 2023 15.40

Energinet og Evida får begge vigtige roller, når fremtidens rørbundne brintinfrastruktur skal planlægges og bygges. Det har et bredt flertal i Folketinget besluttet.

 Konkret bliver Evida ansvarlig for at forbinde indenlandske brintproducenter og -forbrugere og kan tilslutte disse til et sammenkoblet system, mens Energinet får ansvaret for at forbinde grænseoverskridende brintinfrastruktur og forbindelsen til brintlagre, samt den overovernde opgave som systemansvarlig.

Energinets administrerende direktør, Thomas Egebo glæder sig over den nye opgave. 

- Vi er allerede i mål med de indledende undersøgelser af, hvordan et overordnet dansk brintsystem kan se ud og bygges. Med dagens aftale bliver vi i stand til at tage de næste store skridt, så vi kan forløse potentialet for vedvarende energi i Danmark og en ny, dansk styrkeposition indenfor PtX, siger han i en pressemeddelelse.

Samme toner lyder fra Evidas CEO, Kim Søgård Bering Kristensen.

- Dagens aftale markerer begyndelsen på transformationen af Evida fra at være gasdistributionsselskab til at blive en vigtig kommercielt drevet samfundsaktør. Et selskab, hvis fremtid også bygger på at etablere, drive og udvikle en landsdækkende infrastruktur på brint til gavn for dansk erhvervsliv og det danske samfund. Her er dette initiativ et vigtigt første skridt på vejen til at give den danske PtX-industri et boost i alle dele af landet, hvor markedet efterspørger det. Vi ser frem til at udvikle infrastrukturen i en fortsat tæt dialog med markedsaktørerne, siger han.

Selskaberne vil nu gå videre med den konkrete planlægningsopgave og drøfte den med relevante myndigheder, oplyser de to direktører. 

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet