Eksplosion i Afrika i 1987 kan være begyndelsen på energieventyr
Bjergrige egne som Lauterbrunnental i Schweiz har større sandsynlighed for brintforkomster på grund mantelen, som er jordens kappe, der presses op mod jordoverfladen.
Foto: Kjeld Olesen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Naturligt brint:
Eksplosion i Afrika i 1987 kan være begyndelsen på energieventyr

Geologer finder i stigende grad store brintreserver i hele verden. Der er håb om en brintindustri - for jorden bliver ved med at producere.
16. FEB 2024 17.50

Det hele begyndte eksplosivt i 1987, hvor brøndarbejdere ledte efter vand i 180 meters dybde. En cigaret hos en af arbejderne antændte en voldsom eksplosion. Manden blev forbrændt, og branden tog en uge at slukke, hvorefter boringen blev forseglet. Det skriver den schweiziske avis Tages-Anzeiger.

Det lokale energiselskab vendte tilbage til vandboringen i 2011 og fandt naturligt brint i sin reneste form. Inden da havde geologerne ikke ledt efter den naturlige brint.

- Det skyldes også, at ingen bevidst har søgt efter det, siger Tobias Weisenberger, forsker ved Geoforschungszentrum Potsdam (GFZ) uden for Berlin i Tyskland.

Geologerne vidste nok, at den naturlige brint fandtes i bjergrige egne, men fundet i Mali ændrede alt dette. Det maliske energiselskab Hydroma begyndte at bruge brinten - først med en konventionel forbrændingsmotor, senere med en brændselscelle. Og landsbyen Bourakébougou, hvor brinten blev fundet, får nu elektricitet ud af brinten.

Muligt nyt energieventyr

De første licenser er ved at blive uddelt. De første boringer finder sted eller er lige ved at begynde i Schweiz, Spanien, USA, Brasilien og Australien.

- Der er endnu ikke nogen reel industriproduktion, men der er mange opdagelser på alle kontinenter," siger geologen Alain Prinzhofer fra det brasilianske firma Geo4U.

Han har undersøgt brintudvindingsstedet i Mali, og der er allerede en konklusion.

- Produktionsprisen for naturlig brint er billigere end for produceret brint, og da den er ren og vedvarende, er jeg ret optimistisk med hensyn til fremtiden for denne nye ressource, siger han.

Fordelen er også, at naturligt brint, ligesom produceret brint, ikke udleder CO2 eller andre restprodukter end vand.

Vedvarende energikilde?

Geologen og forskeren Jacques Pironon fra Université de Lorraine har boret efter brint i en nedlagt kulmine nær den tysk-franske grænse for energiselskabet Française de l'Énergie. Han fandt brint og vurderer alene det reservoir til 250 millioner tons. Det er dobbelt så meget som verden producerer i dag.

Frankrig har allerede i 2022 skabt de lovgivningsmæssige rammer for at udvinde brint som råstof som et af de første lande i verden. Det franske energiselskab vil bore igen i dybere lag, og hvis det går godt, kan udvindingen begynde i 2027 eller 2028.

I mellemtiden er det blevet accepteret inden for videnskaben, at jorden selv sørger for en kontinuerlig produktion af brint. Det sker, når vand cirkulerer under jorden ved forhøjede temperaturer og kommer i kontakt med jernholdige mineraler, hvilket kan føre til naturlig brint. Det kræver ikke millioner af år som tilfældet er med olie, gas og kul, kun dusinvis til hundreder af år. Så det er næsten en vedvarende energikilde dybt under jordens overflade.

jel

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet