Die Letzte Generation kræver stop for fossile brændstoffer i 2030
Klimaaktivisten Lars Schäfer fra Flensborg her under en af sine klimaaktioner i maj måned i år Berlin ved den såkaldte Stadtautobahn A100.
Foto: Die Letzte Generation

Klimakamp mod olie og gas:
”Die Letzte Generation” kræver stop for fossile brændstoffer i 2030

Klimaaktivister vil gøre Tyskland fossilfrit i 2030 ved blandt andet at lime sig selv vejbaner og stoppe bilisterne. DOI.dk er taget til Tyskland og mødt en aktivist fra bevægelsen, der er kommet til Danmark for 14 dage siden.
18. OKT 2023 12.45

De er mest kendte for at klistre sig til vejbaner, kunstværker og for at have smurt orange maling på Brandenburger Tor og senest tirsdag på verdensuret på Alexanderplatz i Berlin. Der er tale om ”Die Letzte Generation” eller Den Sidste Generation som den tyske aktivistbevægelse hedder. 

I Flensborg møder DOI.dk den 41-årige aktivist Lars Schäfer for at forstå, hvad bevægelsen, der netop er kommet til Danmark for to uger siden, vil opnå. Lars Schäfer har selv deltaget i flere aktioner, hvor han har klistret sig fast til vejbaner i Tyskland og i Holland.

Sidste aktion i Flensborg, hvor vi mødes i dag, var i først i februar måned. På sociale medier ses hvordan billister overfuser aktivisterne, slår dem, spytter på dem, sprøjter peberspray på dem eller endda påkører dem omkring i Tyskland. 

- Bilisterne er blevet mere agressive, men det er kun den første bølge af billister, som bliver stoppet af os. I Flensborg i vinter var der omkring fire grader, og politiet var helt uforberedt, så vi endte med at sidde fastlimet i næsten fire timer. Det var meget koldt, så mennesker, der boede tæt på, kom med tæpper, te og chokolade til os. Vi oplever, at folk virkelig har sympati for vores aktioner og er venlige, fortæller Lars Schäfer om klimakampen, der har som mål at skabe et fossilfrit Tyskland.

- Vi vil have, at Tyskland helt stopper med at bruge fossile brændstoffer i 2030, fortæller han og uddyber, hvad kravet er her og nu for at stoppe med at spærre vejene ved at lime sig fast og foretage andre aktioner.

- Vi har tre krav nu. For det første skal regeringen indføre en ni-euro-billet, så det kun koster ni euro pr måned at køre med offentlig transport med busser, s-toge og regionaltoge i hele Tyskland. For det andet vil vi have en hastighedsbegrænsning på 100 km i timen på vejene, siger han og fortsætter: 

- Og så vil vi have, at der bliver nedsat et råd af tilfældigt udvalgte borgere, der skal rådgive regeringen om, hvordan Tyskland kan stoppe med at bruge fossile brændstofkilder i 2030. Regeringen skal lave lovene, siger Lars Schäfer.

Han er godt klar over, at nogle af kravene kan være svære at omsætte her og nu.

- Selvfølgelig er der et kapacitetsproblem, fordi den offentlige transport ikke er skaleret til, at alle bruger den. Hastighedsbegrænsningen derimod kan indføres her og nu uden problemer, og det vil straks gøre CO2-udledningen mindre. Og der findes allerede et ernæringsråd på 160 tilfældigt udvalgte mennsker i forskellige aldre, der skal komme med anbefalingerne til regeringen. Så det kan også lade sig gøre med klimaet, forklarer han.

Den nordtyske aktivist mener dog, at biler med fossile forbrændingsmotor helt burde forbydes nu.

- Personligt ville jeg helst undvære bilerne nu, men det er ikke Letzte Generations holdning, siger Lars Schäfer.

Sætter sig kun i en bil af en grund

Fravalget af biler er også noget som Lars Schäfer efterlever selv, men der er en undtagelse.

- Jeg sætter mig kun i en bil for at køre ud og lave aktioner med at lime mig fast på motorveje, hvor ellers man ikke kan komme hen, lyder det.

Men det kan lade sig gøre at tage toget og andet offentlig transport.

- Jeg har lige været på Fanø med tog, bus og færge, så det kan lade sig gøre. Og jeg havde endda min cykel med. Færgen var så lydløs, det må have været en el-færge, siger Lars Schäfer.

Han synes flere skal kigge på, hvordan de lever.

- Jeg håber flere vil se og forstå vores budskab. Vi har vænnet os til at overforbruge, men vi må leve med at forbruge mindre, siger Lars Schäfer.

Præventive tilbageholdelser

Indtil nu har Lars Schäfer deltaget i aktioner i Berlin, Hamborg, Kiel og Den Haag foruden ved Flensborg. Politiet i Tyskland anvender alt efter delstat at præventivfængsle eller tilbageholde aktivisterne fra Letzte Generation. Her er den konservative tyske delstat Bayern førende med tilbageholdelser, men det sker også i mindre grad i andre delstater.

- Jeg har været præventiv tilbageholdt i Kiel, Berlin, Hamborg og i Den Haag, hvor det var i enkeltcelle. I Holland var det luksus, der var både briks og toilet. Ellers skal man ringe, når man skal på toilet, og der kan let gå en time, siger han.

Der er også stor forskel på, hvordan og med hvad aktivisterne får opløst limen, de er klisteret til asfalten med.

- I Berlin bruger politiet spiseolie til at opløse limen, og i Hamburg bruger de acetone, mens andre ingen bruger mineralske olier. Nogle gange tager politiet sig en time og opløser olien, og andre gange bliver hånden revet af efter ti minutter, så noget af huden går af. Det er forskelligt fra gang til gang, siger Lars Schäfer og slår en ting fast:

- Jeg bliver ikke slået eller udsat for overgreb.

Dansk afdeling åbnet

Klimakampen fortsætter for Die Letzte Generation, og gruppen har allerede fået søsterorganisationer i udlandet. 

- Der er lige åbnet Die Letzte Generation i Danmark for 14 dage siden, siger Lars Schäfer.

Om den nordtyske aktivist kommer til at deltage i eventuelle aktioner i Danmark står stadigt åbent.

- Jeg vil ikke udelukke, at jeg kommer til at deltage i aktioner i Danmark, siger han.

 

 

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet