De unge vil arbejde seks til otte timer og være hjemme hver aften
Skive Colleges uddannelseschef Kurt Lindholm styrede en spændende paneldiskussion bag den hvide dug. Deltager fra venstre var Svend Brogaard fra Muehlhan Wind Service, Claus Lykke fra Vattenfall Vindkraft, Rune Ratschach Andersen fra Green Power Denmark og Finn Daugaard Madsen fra Siemens Gamesa Renewable Energy.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DOI.dk

"De unge vil arbejde seks til otte timer og være hjemme hver aften"

Udfordring for den grønne omstilling er rekruttering, men de unge i dag har ikke udlængsel. Samtidig er rejsedagene i vindbranchen nu helt oppe på 300 dage per år. Et forslag kan være løsningen, selvom det er måske er en dyr fremtidsvision.
20. SEP 2023 10.38

Skive College har underskrevet en samarbejdsaftale med det polske Maritime University Stettin om at samarbejde om  kompetencecenter Centre of Vocational Excellence T-Shore Denmark. Kompetencecentret er en del af et større EU-projekt, hvor Danmark sammen med partnere i fire andre europæiske lande sikrer udviklingen af uddannelser og kompetencer, der er behov for her og nu.

Efter underskrifterne var sat, rettede Skive College skarpt mod de udfordringer, som industrien ser som hindringer på vejen mod den grønne omstilling i en paneldebat. Rekruttering er en hurdle, der skal løses, og der er et massivt behov for folk, hvis den grønne omstilling skal blive en succes.

- Vi ser ind i en fremtid, hvor der er behov er behov for 45.000 ekstra arbejdere om året. Vi har en kæmpe udfordring med at finde de mennesker. Allerede nu oplever 48 pct. af vores medlemmer, at der er projekter, der ikke kan søsættes, fordi de mangler folk, fortæller Rune Ratschach Andersen.

Det er noget, som en af de andre deltagere i debatten kender alt til.

- Det er svært at finde medarbejdere med kompetencer specielt indenfor højvoltsområdet. Vi har en mulighed, det er at ansætte folk og selv opkvalificere dem med uddannelse. Markedet er simpelhen tømt for kvalificerede folk, fortæller Svend Brogaard, der er head of business unit hv & electrical hos Muehlhan Wind Service.

En anden udfordring er en udvikling, der betyder, at vindmøllespecialister i højere grad ikke er hjemme hos familien hver aften. Det er en udvikling, som Svend Brogaard kan beskrive helt konkret.

- Da jeg startede hos Bonus for mange år siden, var kravet, at en tekniker skulle have 130 rejsedage om året. I dag er det krav 300 dage, og så er det svært at få et familieliv til at fungere med så mange arbejdsdage, siger Svend Brogaard.

Hvordan er nutidens unge?

Her griber en af fagfolkene blandt de tilhørende chancen og spørger debattens moderator Skives Colleges uddannelseschef Kurt Lindholm, hvordan man får flere unge til at tage arbejde ude i verden. Men uddannelseschefens svar er ikke lyserødt for en branche, der gerne vil sende sine medarbejdere på langfart.

- De unge vil have fleksibilitet, og de vil arbejde seks til otte timer om dagen for så at være sammen med familie og venner om aftenen. Det er en fleksibilitet, som de ønsker at have det næste årti. De vil ikke være i Taiwan, fortæller Kurt Lindholm og stiller et spørgsmål til en måske lidt undrende skare af tilhører:

- Hvordan får vi de unge til at ville eventyret med at rejse ud og arbejde, når de hellere vil være hjemme med deres venner?

Igen kommer der et input fra en tilhører, der lægger en helt anden ide på bordet.

- Når læger på Odense Universitets Hospital kan operere i hjerter på afstand med en læge, der sidder hjemme bag en computer, hvorfor kan vindbranchen så ikke reparere vindmøller på afstand, spørger tilskueren.

Hvad der umiddelbart lyder svært eller direkte umuligt, bliver tager fuldt ud alvorligt.

- Vi bør være åbne for alle muligheder, og du kan have en pointe. Men vi er i en virkelighed, hvor OEM’erne ikke tjener penge, og sådan en løsning ville være dyr at sætte i gang, siger Svend Brogaard.

Meget få hydrogenspecialister

Men der er langt flere problemer med rekruttering, når en fremtid med brint og PtX skal løses.

- Vi har kun 50 specialister, der arbejder med brint i Danmark pt. Tidligere kunne vi rekruttere i olie- og gasindustrien, men efter prisen på olie er gået op, kan vi ikke hente medarbejderne der mere. Samtidig arbejder vi med nye vindmøller, der kan producere brint direkte i møllerne offshore, så brint kan komme i land i rørledninger, fortæller Finn Daugaard Madsen, der er innovation manager and head of hybrid storage and coversion hos Siemens Gamesa Renewable Energy A/S og uddyber, hvad der er behov for:

- Vi har behov for ingeniører, der er startet som håndværkere, så de forstår størrelsen, i det de arbejder med. Vi er der henne nu, hvor boltene er så store, at en mand ikke kan løfte den. Forstil jer så, hvor stor en svensknøgle, der skal bruges til sådan en bolt. Derfor har vi brug for håndværkere, der er virkelig gode til nogle ting. De skal være som en schweizerkniv, hvor der er et stort blad som hovedkompetencen.

Netop det, at branchen kappes om de samme mennesker, har en stor effekt på flere måder.

- Vi ender med at stjæle medarbejderne fra hinanden, og så stiger lønningerne bare, siger panelets sidste deltager Claus Lykke, der er high voltage responsible hos Wind Germany, som er en del af Vattenfall Vindkraft A/S.

Uddannelse er den eneste vej frem for branchen, og der skal tænkes utraditionelt.

- Vi er nødt til at sende bageren i uddannelse, så han bliver vindtekniker. Jeg er tæt på at sige, det er ved at eksplodere i hænderne på os ellers med den nuværende situation, siger Finn Daugaard Madsen, inden diskussionen slutter.

Kort efter fortæller Skive Colleges udviklingchef Jens Høffner, om de kommende udvidelser i forbindelse med det planlagte kompetencecenter, hvor der skal arbejdes både med højvoltsanlæg, svitsere til vindmøller og PtX. Nu skal uddannelsesinstitutionen have fundet midlerne, og der er ingen tvivl om, at det nærmest ikke kan gå hurtigt nok efter debatten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet