Bred politiske aftale sikrer nye økonomiskrammer for elnetvirksomheder
Elnetselskaber får nu mulighed for at opkræve et elektrificeringstillæg, som skal bruges til at videreudvikle elnettet. (Arkivfoto.)
Foto: Jesper Voldgaard/Ritzau Scanpix

Bred politiske aftale sikrer nye økonomiskrammer for elnetvirksomheder

Aftalen sikrer bl.a. elnetvirksomhederne mulighed for at opkræve et nyt elektrificeringstillæg fra forbrugerne, som skal sikre at elnettet har tilstrækkelig kapacitet til eksempelvis flere el-biler, varmepumper og industrien.
10. JUN 2024 11.55

Danmarks strømforbrug vil i de kommende år blivere større og større. Det sætter krav til elnettet, som vil kræve store investeringer for at kunne med det stigende forbrug. 

Det store investeringer kan dog være en udfordring for elnetselskaberne at løfte. Men mandag har en bred aftale i Folketinget bestående af regeringen SF, Liberal Alliance, Konservative, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet muliggjort, at elnetvirksomhederne får nye økonomiske rammer til at kunne udbygge distributionsnettet. Det oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

Med den nye aftale får elnetvirksomhederne fremover et elektrificeringstillæg til investeringer, så eldistributionsnettet ikke bliver flaskehals for den grønne omstilling. Tillægget opkræves hos elforbrugerne årligt via tariffer frem mod 2040. Ekstraudgiften i 2040 forventes at udgøre ca. 43 kr. for en gennemsnitlig husstand med et elforbrug på 4.000 kWh.

- Jeg vil gerne takke partierne bag aftalen for sammen at støtte op om robuste rammer for elnetvirksomhederne, som fremover får endnu bedre forudsætninger for at investere i elnettet. Elnetvirksomhederne spiller en afgørende rolle med at løfte denne samfundsopgave, og det er nu lykkedes at binde en aftale sammen - både med input fra branchen, med politiske prioriteringer af den grønne omstilling og med hensyn til rimelige elregninger. Det er Danmark, når det er bedst, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).

Tillæg skal tilpasses løbende

Elektrificeringstillægget skal afspejle virkelighedens behov, og regeringen vil derfor løbende vurdere, om der er behov for justeringer. Den første vurdering skal være færdig i 2027.

Det fremtidige arbejde med elektrificeringstillægget placeres i Energistyrelsen, hvor det tænkes sammen med udviklingen af Energistyrelsens netmodel.

"Samlet set giver det Energistyrelsen forudsætninger for at kunne monitorere og fremskrive kapaciteten og investeringsbehovet i eldistributionsnettet og give et stærkere datagrundlag til at beregne netvirksomhedernes fremtidige økonomiske rammer," lyder det fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Med mandagens aftale er der også aftalt nye varslingsregler for at sikre, at tarifferne på elregningen bliver mere tidsmæssigt retvisende. Der kan derfor fremover varsles blot én måned i forvejen ved tarifstigninger i stedet for tre. Det betyder bl.a. at elnetvirksomhederne løbende kan tilpasse tarifferne, og dermed undgå store tarifstigninger, der senere rulles tilbage.

Aftalepartierne er desuden enige om, at elnetvirksomhedernes netbevillinger genudstedes for de næste 20 år. Genudstedelsen sker på baggrund af en ansøgningsproces som fastlægges i efteråret 2024.

amp

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet