Blot fire ud af 34 hovedstadskommuner kan finde plads til VE-anlæg

KORT NYT20. JAN 2023 11.35

Folketinget har besluttet, at den danske produktion af vedvarende energi skal firedobles. Derfor er kommunerne blevet bedt om at byde ind med placeringer til nye vindmølle- og solcelleparker på land. Men de fleste hovedstadskommuner mener ikke, de har plads, faktisk har kun fire kommuner indmeldt konkrete arealer, viser en rundspørge, som TV2 Kosmopol har lavet. Den lave tilslutning sker på trods af, at det i den politiske aftale lyder: "Aftalepartierne lægger vægt på, at der screenes for placeringer til energiparker i hele landet, herunder også i hovedstadsområdet."

- Hovedstadsområdet bliver nævnt så specifikt, fordi de muligheder, der er her, ikke bliver brugt tilstrækkeligt. Ligesom alle andre dele af landet skal hovedstadsområdet bidrage med det, man kan, siger Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning og vedvarende energi på Aalborg Universitet. 

Professoren mener, at selvom der ikke er plads til vindmøller mange steder i hovedstadsområdet, så er muligheden for solceller på store tage til gengæld "ekstremt stor". De kommuner, som har budt ind med plads til energianlæg i hovedstaden, er: Halsnæs, Hillerød, Helsingør og Hvidovre. Generelt halter hovedstadsområdet bagefter. Ifølge Danmarks Statistik har 19 kommuner ingen landvindmøller med en kapacitet på mere end 25 kW. Alle disse 19 ligger i hovedstadsområdet.  

 

amp

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet