Her er de gode råd
Aabenraa Fjernvarme leverer i dag fjernvarme fra afbrænding af træflis herfra Flisværket Egelund og fra halm på Halmværket Stubbæk. Fremtiden byder på overskudsvarme fra Kassø PtX, og spildevandsvarme fra husholdninger. Begge dele kommer til i efteråret 2024.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, Danish Offshore Industry, DOI.dk

Overskudsvarme fra PtX:
Her er de gode råd

Aabenraa Fjernvarme og European Energy har lavet en aftale om overskudsvarme fra det solcelledrevne Kassø PtX-anlæg, og til efteråret flyder varmen. Fjernvarmedirektøren har haft et fantastisk samarbejde med energiselskabet.
27. MAR 2024 14.00

Der mangler kun cirka en km rørlægning, før Aabenraa Fjernvarmes forbindelse til Kassø PtX er færdig. Planen er, at der vil komme overskudsvarme til den kommende vintersæson hos fjernvarmekunder i Rødekro. Den fleksible aftale, der er indgået mellem European Energy og Aabenraa, betyder, at 50.000 MWh overskudsvarme per år vil blive anvendt. Røret er endda lavet til at kunne rumme en endnu større kapacitet.

Tommy Palmholt, adm. direktør for Aabenraa Fjernvarme, er særdeles glad for aftalen og samarbejdet med European Energy, som han kalder fantastisk og bygget på gensidig tillid. Når man spørger ham, hvilke råd han vil give til andre fjernvarmeværker, så er der ikke meget tvivl.

- Gå i gang og få snakket ordentligt sammen om det. Begge parter skal kunne se en fordel i et samarbejde, så se det fra begge sider, siger Tommy Palmholt og forklarer nærmere:

- Hav respekt for, at den, der leverer overskudsvarmen, også skal kunne se et lille afkast.

European Energy vil bidrage til lokalsamfundet

Når der formentlig skyder mange flere PtX-anlæg op i fremtiden, så har direktøren også et håb.

- Jeg håber, at andre private energiselskaber også kan se fordelene ved et samarbejde, som European Energy har kunnet, siger Tommy Palmholt, der heller ikke lader nogen tvivl herske om, at der har været et stort engagement fra energiselskabet.

- European Energy vil virkelig gerne bidrage til lokalsamfundet, og det har vi tydeligt kunnet mærke, siger han.

Aabenraa Fjernvarme har 10.000 kunder og dækker allerede Aabenraa og Rødekro. Og der er allerede vedtagne udvidelser på vej i landsbyerne Varnæs, Bovrup foruden ved Bollerslev og Felsted.

Nu venter stationsbyen Tinglev med sine cirka 2.700 indbyggere på et projektforslag, der er under udarbejdelse. Det er altså ikke et lille fjernvarmeselskab, der nu tager førertrøjen med overskudsvarmen fra PtX.

- Vi er 42 ansatte, så vi har kapaciteten til at løfte en opgave som denne, fortæller Tommy Palmholt.

 

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet