Verdens største grønne energipark på vej i Indien
Solceller så langt øjet rækker, men der kommer også vindmøller til, inden Khavda Renewable Energy Park er færdigbygget om fem år.
Foto: Punit Paranjpe/AFP/Ritzau Scanpix

Større end Falster:
Verdens største grønne energipark på vej i Indien

Solceller og vindmøller kommer til at levere 30 GW grøn energi på et areal cirka på størrelse med Falster i en indisk saltørken. Alt er enormt stort, og tallene er svimlende høje.
2. APR 2024 13.07

Det er ikke en lille energipark, som en indisk rigmandsfamilie er ved at opføre i en saltørken omkring 900 km nordvest for Mumbai. Det skriver den schweiziske avis Tages-Anzeiger.

Khavda Renewable Energy Park kommer til at fylde hele 520 km2 – hvilket lige er større end den danske ø Falster, der måler 513 km2. Energiparken som Adani Green Energy Limited (Agel) opfører kommer til at levere 30 GW grøn strøm, der kan forsyne hele 16 mio. indiske hustande.

Arbejdet med den store energipark forventes afsluttet om fem år, og den kommer til at koste 20 mia. USD. Det svarer til den anseendelige danske sum af 138 mia. kr. Til sammenligning er anlægsbudgettet for Femern Bælt-forbindelsen 52,6 mia. - mens Kriegers Flak, som er Danmarks hidtil største havmøllepark, kostede mellem 8,1-9,9 mia. kr. med sine 600 MW.

Khavda Renewable Energy Parks adm. direktør Sagar Adani har pointeret overfor CNN, at placeringen af energiparken er optimal.

- Der er ingen vilde dyr, ingen vegetation, ingen beboelse. Der findes ikke et bedre alternativ til brugen af dette land, siger han.

Sagar Adani er nevø til Asiens andenrigeste mand, Gautam Adani, der delvist har opbygget sin rigdom blandt andet på import af kul. 70 pct. af indiens strømforbrug stammer i dag fra afbrænding af kul.

jel

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter