Hanstholm Havn
Tillykke, du er blevet havneejer
Museumsinspektør Jens Andersen kom til Hanstholm i 2001, og han kender til Hanstholm Havns udvikling både historisk og nutidig.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

”Tillykke, du er blevet havneejer”

Hanstholm Havn er blevet kommunal, og museumsinspektør Jens Andersen har fulgt havnens udvikling, siden han kom til byen i 2001. Han efterlyser mere aktivitet på havnen, for udvikling er en betingelse for byens eksistens.
27. JAN 2023 8.37

Jens Andersen er medforfatter til bogen ”Hanstholm – Drømmen om en havn”. Han er også museumsinspektør på Bunkermuseum Hanstholm og har været i byen siden 2001, og som historiker og arkæolog har han fulgt med i både havnens nutidige udvikling og historiske udvikling.

Hanstholm Havn er fra 1. januar 2023 blevet kommunal, og selvstyrets tid er forbi. Det er sket på grund af en kassekredit på 63 mio. kr., der skulle indfries. Tilbage er en gæld på 630 mio. kr. for havneudvidelsen. Det har betydet at Thisteds Kommunes budget for 2023 måtte genåbnes. Men selvom kommunen allerede sidste år ejede havnen, så er bevidstheden om ejerskabet nu klarere i bevidsteheden.

- Når man mødes, så siger de folk tit: ”Tillykke, du er blevet havneejer”, fortæller Jens Andersen, om noget man ofte hører, når holmborerne mødes.

Udvidelsen af havnen har foreløbigt efterladt en ny havn men også et tomrum.

- Baglandsarealet er ikke blevet bebygget med havnerelaterede virksomheder, selvom udvidelsen har været lang tid undervejs. Så nu ligger der den store sandørken, hvor det fyger med sand, når vinden er til det, siger Jens Andersen og konstaterer:

- De sidste 10-15 år er det som om, at alle havnene skal udviddes.

Nu ligger den nye havn klar til mere erhvervsaktivitet.

- I Hanstholm er fiskeriet ikke dødt, selvom det har en begrænset udvikling. Nu er er man klar til fragt og energi også, siger Jens Andersen.

Færgerne forsvandt

Indtil slutningen af nullerne var der mulighed for at rejse nord på med færge fra Hanstholm, men det fik en brat ende.

- Indtil 2008 havde man tre færgeruter til Egersund og Stavanger i Norge samt Færøerne. Og der var en katamaran til Kristianssand. Alle forbindelser forsvandt i efteråret 2008. Psykologisk kunne man mærke det og specielt i Hanstholm Centeret og i særdeleshed hos bageren. Her på museet kunne vi ikke mærke det på besøgstallet, fortæller han.

Jens Andersen er heller ikke i tvivl om, hvorfor færgetrafikke stoppede.

- Her manglede vi specielt motorvejen, lyder det.

Det er dog nødvendigt, at der kommer ny udvikling for Hanstholm.

- Jeg kan kun håbe, at man får gang i havnen. Den er en forudsætning for, at der er en fremtid her, siger Jens Andersen.

Havnen som turistattraktion er stoppet

Mens der bliver arbejdet på at få sat gang i fragt og energiproduktion på havnen, så har der været satset på en anden aktivitet, i perioden på knap to år frem til maj 2022, hvor direktøren hed Nils Skeby.

- De sidste år har man forsøgt at gøre havnen til en turistattraktion. Men det er gået i stå siden Nils Skeby stoppede. Han var indstillet på at sætte projekter i gang, ellers har havnen været lukket om sig selv, og kun henvendt sig til erhvervene, siger Jens Andersen.

Et projekt, som havnen satte i gang, var blandt andet to alternative erhverv, der lokalt har skabt en del debat. Dels har der været en kombineret frisør og cafe foruden en surfercontainer. Men nu skal begge ikke være på havnen mere.

- Zappa Zappa var en kombineret frisør og cafe med gamle møbler og pallemøbler på en udendørs terrasse. Og så var der en surfercontainer. Surferne har været med til at skabe udvikling her. Det gav byen det lidt flippede udtryk, og det var et sjovt sted at komme, fortæller Jens Andersen.

Den måde at skabe aktivitet på, er dog slut for nu.

- Det er absurde sager, og det er helt ufatteligt, selvom der selvfølgelig er en planlov, der skal følges. Men der er noget, der hedder dispensation. Jeg kunne forstå det, hvis der var en rasende udvikling på havnen, siger han.

I Hanstholm er der nemlig en tilgang til at få tingene til at lykkes.

- ”Det finder vi ud af” har tidlige været det, som man har sagt i Hanstholm. Havnen har været ret emsig, fx blev beboelseshuse på havnen revet ned. I nullerne var det en tysk signalstation, forklarer Jens Andersen, der er ærgerlig over at have mistet den historiske bygning fra besættelsestiden.

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter