Succesrig underleverandør: MMA Offshore viser vejen
Adm. direktør Morten Andersen foran servicestationen til højre, som MMA Offshore lejer ud til den tyske energiekoncern EnBW. Servicestationen er væsentlig større end fotoet her viser.
Foto: Jesper Ernlund Lassen - Danish Offshore Industry - DOI.dk

Succesrig underleverandør: MMA Offshore viser vejen

Med fremtidens havmølleparker kommer der flere servicehavne. I Klintholm Havn viser to brødre skoleeksemplet på lokal forretningsudvikling, og de har allerede nye planer i skuffen.
13. MAJ 2024 10.10

Klintholm Havn er servicehavn for Danmarks største vindmøllepark – men havnen er også servicehavn for den tyske havmøllepark Baltic 2. Her leverer 80 Siemens møller 288 MW, og servicen foregår med tyske teknikere fra energiselskabet EnBW Energie Baden-Württemberg AG, der ankommer til Klintholm Havn med bus fra Tyskland for at arbejde herfra.

Her kommer det lokale firma MMA Offshore A/S ind i billedet, for der er behov for et medarbejderhotel og en servicestation. Det er brødrene Morten og Michael Martin Andersen, der er ejerne bag MMA Offshore, der står for Morten og Michael Offshore.

Morten Andersen er adm. direktør og leder for den daglige drift i Klintholm Havn, mens hans bror er bestyrelsesformand og bosiddende i Tyskland. Brødrene ejede i forvejen Marina Park Cabins, der er et ombygget Danland-hotel direkte på havnen.

- I 2017 blev vi kontaktet af EnBW, og vi forhandlede med dem om et konkret forslag til at bygge et medarbejderhotel og en servicestation. Det var et must for EnBW at få begge dele, så vi købte grunden til hotellet og lejede grunden til servicestationen, fortæller Morten Andersen.

Derfra gik det hele hurtigt, for allerede i 2020 stod både medarbejderhotellet og servicestationen klar. Hotellet er moderne og miljørigtigt bygget i træ med et lavt energiforbrug. Servicestationen består af flere bygninger i sort, der er tilpasset ind i den tidligere fiskerihavns traditionelle miljø.

Men allerede inden brødrene købte Marina Park Cabins i 2015, havde de en idé om fremtidens udvikling.

- Vi vidste allerede, før vi købte det, at der højst sandsynlig ville ske noget hernede på havnen, fortæller Morten Andersen.

Ti-årig kontrakt med EnBW

I 2020 stod både hotel og servicestation færdigbygget, og det var med sikre fremtidsudsigter. Alligevel fik brødrene afslag, da de præsenterede forretningsideen for et landsdækkende pengeinstitut. Men der var lokal hjælp at hente.

- Businesscasen var god, fordi vi har en ti-årig kontrakt med EnBW. Og det endte med at Møn Bank godt kunne se, at det var en god ide, fortæller Morten Andersen i dag.

Baltic 2 blev sat i drift i 2015, men de første år blev parken serviceret fra Rostock og med teknikere fra et hotelskib ved vindparken. MMA Offshore A/S' ti-årige kontrakt har med andre ord mulighed for en forlængelse, når kontrakten udløber om seks år. Fire år inde i kontrakten kører hoteldriften, og det er der en god grund til.

- Det går rigtigt godt med driften, for jeg lavede 14 udkast til tegninger til hotellet, før jeg nåede det rigtige resultat. Det er praktisk indrettet, og der er taget hensyn til både rengøring og servering, forklarer Morten Andersen og tilføjer:

- Det er en fordel at være uddannet tømrer.

MMA Offshore A/S leverer også maden til de op til 25 teknikere, der kan bo på hotellet 365 dage om året. Det gælder både, når teknikerne kommer tidligere eller senere hjem fra arbejdet offshore. Motto for hotellet står da også ved indgangen, og det er: "Like being at home."

Det er et hjem, der også er en lokal succeshistorie.

- Det er en god forretning, og der er blevet skabt nogle gode arbejdspladser med en fast indtægt her på Østmøn med otte stillinger, siger Morten Andersen, der også selv husker på andre lokale virksomheder:

- Vi har som sagt en lokal bank, og vi har også både lokal revisor og advokat.

Klar til at udvide forretningen

Fremtiden kan meget vel betyde, at der kommer en Kriegers Flak 2. Det har MMA Offshore allerede øje på.

- Klintholm Havn ligger godt, hvis man fra politisk hold gerne vil have flere vindmølleparker her. Vi føler, vi er klar, hvis der kommer en ny park. Pladsen er ved at være trang, men vi har købt endnu en bygning her på havnen, forklarer direktøren.

Virksomhedens løsning til vindbranchen er endda på vej til at vokse.

- Vi planlægger et nyt lignende koncept et andet sted i Danmark, og vi kan godt forestille os at lave flere rundt i landet, siger Morten Andersen hemmelighedsfuld om konkrete planer i skuffen.

Der er dog en ting, som er vigtigt, når der skal etableres virksomhed til en servicehavn.

- Det er meget vigtigt, at kommunen er en medspiller, og det har kommunen virkelig været her hos os, fortæller han.

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter