Skives borgmester anklages for inhabilitet i sag om solceller
Er borgmester Peter Christian Kirkegaard (tv) inhabil i VE-sag? Det vil viceborgmester Mogens Birkelund (th) have undersøgt.
Foto: Skive Kommune

Skives borgmester anklages for inhabilitet i sag om solceller

Viceborgmesteren vil have juridisk vurdering af, om borgmesterens egen mark har spillet en rolle i placering af VE-anlæg.
25. FEB 2024 9.29

SKIVE: Har Skives borgmester, Peder Christian Kirkegaard (V), været inhabil, når han har deltaget i diskussionen om placeringen af et område til solceller og vindmøller i kommunen? Det vil flere byrådsmedlemmer med viceborgmester Mogens Birkelund (K) i spidsen nu have kommunens jurister til at vurdere, skriver Ekstra Bladet og Skive Folkeblad.

Sagen drejer sig om et 600 hektar stort areal til vedvarende energi, og ifølge kritikken har borgmesteren foreslået at flytte det en smule, men uden at fortælle, at hans egen mark grænser op til området og med flytningen kun ville få VE-anlægget til én, ikke tre sider. Det er sket på møder i teknik- og miljøudvalget, hvor han deltog uden selv at være medlem.

Professor Bent Greve vurderer over for Ekstra Bladet, at værdien af borgmesterens grund kan blive påvirket af, hvor VE-anlægget placeres, og at al logik derfor tilsiger, at han er inhabil. Desuden kalder han det under al kritik, at borgmesteren ikke har oplyst, at han ejer nabogrunden.

Selv siger Peter Christian Kirkegaard, at han har sagt nej til at sælge sin jord til VE-entreprenøren og derfor ikke har økonomiske interesser, da der er tale om agerjord og ikke en byggegrund. "Det gør mig ikke inhabil, at jeg kan blive nabo," siger han og uddyber, at han forslag om at flytte anlægget en smule skyldes et hensyn til, at det ikke kommer for tæt på landsbyen Hald.

Skuffet viceborgmester

Mogens Birkelund erklærer sig skuffet over, at borgmesteren ikke har fortalt, at han ejer nabogrunden.

- Med den iver, han har lagt i at påvirke arbejdet i udvalget for teknik og miljø, så er jeg nu meget, meget utryg ved, hvad der faktisk er foregået. Lige nu kan jeg ikke se, hvordan borgmesteren kan få genskabt tilliden i byrådet, siger han til Ekstra Bladet.

Han oplyser, at juristernes vurdering af borgmesterens habilitet vil blive en sag på dagsordenen på byrådsmødet midt i marts.

Ifølge avisen vil Peter Christian Kirkegaard sende sagen videre til vurdering i Ankestyrelsen, hvis byrådet ender med at erklære ham inhabil.

 

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter