Halsnæs vil undgå at lave solcelleselskab
Mange tagflader på kommunale bygninger kunne lægge kvadratmeter til solcelleanlæg.
Foto: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Halsnæs vil undgå at lave solcelleselskab

Udvalgsformand håber, at staten snart opgiver besværlige regler for solceller på kommunale bygninger.
19. JUN 2024 14.50

HALSNÆS: I modsætning flere andre kommuner er der i Halsnæs enighed om, at man ikke vil oprette et kommunalt selskab til at stå for driften af solceller på tagene af kommunale bygninger, skriver Sjællandske Nyheder.

Det skyldes blandt andet, at kommunen allerede har solcelleanlæg på taget af 22 kommunale bygninger, blandt andet rådhuset og flere kommunale plejehjem. De er etableret i 2012, på et tidspunkt hvor der ikke blev stillet krav om selskabsdannelse.

Formand for Udvalget for Klima, Natur og Miljø Anja Rosengreen (SF) peger over for mediet desuden på en stribe statslige benspænd og økonomiske forhold, der ikke gør det rentabelt at etablere et kommunalt selskab. "Jeg håber, at staten snart opgiver deres modstand mod det her, for det giver ikke mening," siger hun.

KL-udvalgsformand er kritisk

Den kritik er udvalgsformanden fra Halsnæs ikke ene om. Senest har den afgående formand for KL's Klima- og Miljøudvalg, borgmester Birgit S. Hansen (S) fra Frederikshavn, appelleret til landspolitikerne om at gøre rammerne for opsætning af kommunale solceller lidt mindre besværlige, fordi de i deres nuværende form "simpelthen gør det så unødigt svært".

I foråret gjorde energiadvokat Pernille Aagaard Truelsen det over for DK Nyt klart, at det er decideret "samfundsøkonomisk fjollet", at kommunerne ikke bare kan få lov til at sætte solceller på de kommunale tage.

- Det er bøvl, og mere bøvl så kommunen kan få lov at bruge sin egen strøm. Det er en regel, der ikke giver noget andet end arbejde til sådan nogle som mig, sagde hun og kaldte regler for en hindring for den grønne omstilling

Blot 4 af 98 kommuner har siden begyndelsen af 2022 oprettet de klimaselskaber, der skal til, for at en kommune for alvor kan etablere solcelleanlæg på de mange ledige kommunale tagflader. Det er Aarhus, Furesø, Vejle og Albertslund kommuner.

 

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter